• July 24, 2023

Slokdarmverstopping

Bij een slokdarmverstopping zit er voedsel vast in de slokdarm. Waar het normaal gesproken probleemloos door de slokdarm gaat, kan het zijn dat een voedselbrok opzwelt en vervolgens blijft hangen. Slokdarmverstopping door het hooi komt voornamelijk voor wanneer paarden gulzig eten. Hierdoor kauwen ze onvoldoende op het voedsel en wordt er te weinig speeksel geproduceerd. Gulzig eten kan ook een slechte vertering veroorzaken, wat weer risico geeft op koliek.

Wat zijn de symptomen van slokdarmverstopping?
Het paard zelf schrikt vaak van een slokdarmverstopping en zal zich beroerd voelen. De symptomen die kunnen optreden zijn onder andere het samen trekken van de halsspieren, zweten en het in paniek raken. Ook kan het voorkomen dat er voedsel of slijm terugkomt uit de neus van het paard, dit komt voornamelijk voor wanneer het paard recent nog gedronken heeft. Andere symptomen die kunnen voorkomen bij slokdarmverstopping zijn: schudden met het hoofd, achteruit lopen, hals ver uitstrekken, hoesten, kokhalzen en constant gaan liggen en weer opstaan. Veel van de symptomen van slokdarmverstopping bij het paard lijken op die van koliek.

Hoewel het lijkt of het paard elk moment kan stikken, is dit niet het geval. De voedselbrok zit in de slokdarm en niet in de luchtpijp. Echter wordt het ernstig wanneer het paard speeksel gaat produceren, dit gevormde speeksel kan namelijk niet meer weggeslikt worden. De voedselresten kunnen nu in de luchtpijp terecht komen. Wanneer je het hoofd omlaag houdt, kan het speeksel uit de mond naar buiten lopen. Wanneer het speeksel met de voedselresten in de longen terecht komt, zal dit een dodelijke longontsteking als gevolg hebben. Het is dus raadzaam om zo snel mogelijk een dierenarts erbij te halen.

Hoe is slokdarmverstopping te behandelen?
Allereerst is het belangrijk dat je zelf rustig blijft en zo snel mogelijk de dierenarts belt. De dierenarts kan adviseren om een stukje met het paard te lopen zodat het kan ontspannen, dit mag echter alleen gedaan worden wanneer de dierenarts dit adviseert. Bij aankomst zal de dierenarts het paard gelijk injecteren met een middel waardoor de slokdarm ontspant. Ook zal een verdoving worden toegediend, zodat het paard ongehinderd behandeld kan worden en dat er geen of zo min mogelijk voedselresten in de longen terecht komen. Indien de verstopping na een paar uur nog niet verholpen is, zal de dierenarts met een neuszonde proberen de voedselresten weg te spoelen of te verweken met water om ze vervolgens naar de mond of naar de maag te masseren.

Hoe is slokdarmverstopping te voorkomen?
Je kan dit voorkomen door het stimuleren van het kauwen op krachtvoer. Voersoorten waarop een paard meer moet kauwen zijn bijvoorbeeld muesli of losse granen. Wanneer je toch brok wil voeren, moet je letten op het formaat van de brokken. De grootte van de brokken kan het aantal kauwbewegingen beïnvloeden. Ook kan je ervoor kiezen om een paar handjes gehakseld gras, luzerne of stro door het krachtvoer mengen. Naast het verdelen van de porties over de hele dag, kan er ook voor gekozen worden om de snelheid waarmee het paard kan eten te verminderen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een paar grote, ronde stenen in de voerbak te plaatsen.

Daarnaast moet ervoor gezorgd worden dat het paard geen honger gevoel krijgt. Het is dus aan te raden om het krachtvoer te verdelen in kleine porties verdeeld over de gehele dag. Ook is het belangrijk dat het paard voldoende ruwvoer tot zijn beschikking heeft. Het meest ideale zou zijn wanneer het paard onbeperkt ruwvoer tot zijn beschikking heeft. Om de snelheid waarmee het paard eet te vertragen, kan ervoor gekozen worden om het ruwvoer in een hooinet te geven.