De ziekte van Lyme is een infectie ziekte die wordt veroorzaakt door de Borelia Burgdorferi bacterie, deze bacterie wordt overgedragen door teken. Als de hond of kat door een teek wordt gebeten kan hij besmet zijn met de ziekte van Lyme. De teek is hierbij de vector. Hij draagt de ziekte wel over op ons of onze huisdieren, maar heeft er zelf geen last van.
Wat zijn de oorzaken?
De Ixodes teek is het type teek dat de bacterie voor de ziekte van Lyme kan overbrengen. De teek prikt een dier en vermeerdert zich zonder dat het dier er last van heeft.. Uit onderzoek is gebleken dat een teek zich minimaal 24 uur op de hond moet zitten, wil hij voldoende bacteriën hebben uitgescheiden om een ziekte te veroorzaken. Hoe eerder je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op de ziekte van Lyme. Een besmet dier kan de ziekte niet zelf overdragen op mensen, hiervoor is een teek nodig.
Wat zijn de symptomen van de ziekte van Lyme?
De typische rode plek rondom de beet die bij mensen voorkomt, zien we niet bij honden. Enkele symptomen die duiden op de ziekte van Lyme bij honden zijn:
-
Gewrichtsontsteking
-
Plotselinge kreupelheid en pijn aan de gewrichten
-
Koorts
-
Verminderde eetlust
-
Sloomheid
-
Gezwollen lymfeklieren
-
Aantasting van de nieren
-
Acute dood (zeer zelden)
Wanneer moet ik naar de dierenarts?
Je kunt thuis de teek verwijderen. Echter als er een stukje teek afbreekt kan dit een ontsteking veroorzaken in de huid. Doe dit met een tekentang en draai hem rustig eruit. Door gebruik te maken van een tekenmiddel wordt de teek binnen 24 uur gedood en valt hij eraf. De kans op de ziekte van Lyme is echter dan wel groter. Je kunt de teek laten opsturen voor onderzoek. Dan wordt er onderzocht of de teek de ziekte van Lyme bij zich droeg.
Na het verwijderen van de teek is het belangrijk de hond nog enkele dagen goed in de gaten te houden. Zodra er tekenen van een teek zichtbaar zijn, is het van belang naar de dierenarts te gaan. Ook wanneer een uit een onderzoek is gebleken dat de teek de ziekte van Lyme bij zich droeg, is het belangrijk naar de dierenarts te gaan.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Allereerst vindt er een goed vraaggesprek plaats tussen de dierenarts en de eigenaar. Vaak kan de dierenarts uit dit gesprek concluderen of er sprake is van de ziekte van Lyme of niet. Wanneer het vermoeden bestaat dat er sprake is van de ziekte wordt er een klinisch onderzoek gedaan.
Na het klinische onderzoek wordt er een bloedonderzoek gedaan. Bloedonderzoek kan een infectie aantonen. Dit is echter pas na enkele weken zichtbaar, dit onderzoek moet dus herhaald worden voor een betrouwbare uitslag.
Hoe verloopt de behandeling?
De ziekte van Lyme wordt bestreden met een antibiotica. De eerste keuze hierbij is Doxycycline.
Wat is de prognose?
Een dier met de ziekte van Lyme krijgt binnen enkele dagen na de beet al symptomen. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter de prognose omdat een latere diagnose met de ziekte van Lyme chronisch kan worden en ernstige nierschade kan veroorzaken.
Hoe is het te voorkomen?
Teken leven in hoge bossen en struiken, vermijd deze als het kan en controleer na het wandelen de hond op teken. Een teek moet je zo snel mogelijk verwijderen om de kans op de ziekte van Lyme zo klein mogelijk te houden.
Er zijn een aantal vlooienmiddelen die ook bescherming bieden tegen teken.