Oogontsteking is een ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de oogleden. Het komt veel voor bij honden en katten van elke leeftijd.
Wat zijn de oorzaken van oogontsteking?
-
Tocht
-
Vreemd voorwerp in oog
-
Tegen een struik oplopen
-
Afwijkende oogleden en oogharen die in het oog prikken
-
Aan beide ogen: kan een allergie of infectieziekte zijn, zoals bijvoorbeeld bij niesziekte bij katten.
Wat zijn de symptomen van oogontsteking?
Een oogontsteking bij honden gaat vaak gepaard met jeuk, tranende ogen en de vorming van een traanstreep. Deze symptomen worden vooral veroorzaakt door invloeden van buitenaf. De hond krijgt vieze, wazige ogen met veel uitvloeiing. Vaak knijpen de honden dit oog dicht.
Wanneer de ontsteking langer duurt, gaan de oogslijmvliezen zwelen, worden ze rood en kan er pus uitkomen. Het derde ooglid kan soms zichtbaar zijn. Naast deze verschijnselen voelen veel honden zich vaak lusteloos of ziek.
Wanneer moet ik naar de dierenarts?
Uiteraard zijn de ogen van een hond erg belangrijk, maar ook erg kwetsbaar. Wanneer er sprake is van een lichte irritatie kun je dit een paar dagen aankijken. Wanneer het niet overgaat, is het verstandig om naar een dierenarts te gaan.
Ook is het verstandig om naar een dierenarts te gaan als hond last heeft van beide ogen, het is namelijk belangrijk dat de oorzaak hiervan achterhaald wordt.
Als laatst is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan wanneer de hond continu met het oog knijpt en/of deze niet open wil doen. Dit is een teken van pijn. In dit geval moet je meteen een afspraak maken met de dierenarts.
Hoe verloopt de behandeling?
Wanneer er sprake is van slecht een lichte irritatie kan je zelf het ook schoonmaken. Dit kan met afgekoeld gekookt water (eventueel met afgekoelde Kamillethee, dit heeft namelijk een verzachtende werking).
Daarnaast kunnen oogdruppels of zalf met een hoog vitamine A gehalte een verzachtend effect hebben.
Als de ontsteking langer aanhoudt en symptomen niet minder worden is een onderzoek van de dierenarts wel nodig. Dan zal het oog gedruppeld of gezalfd moeten worden met een ondersteunend middel.
Wat is de prognose van oogontsteking?
Soms kun je het zelf al oplossen door regelmatig het oog schoon te houden. Je kunt eventueel de lange haren rondom het oog korter knippen zodat ze het oog niet kunnen irriteren. Het vooruitzicht is goed, omdat in de meeste gevallen dit een zelf op te lossen probleem is.
Hoe is oogontsteking te voorkomen?
Probeer het dier niet op tocht te laten staan. Eventueel kan je de haren rondom het oog wegknippen, om een irritatie of ontsteking te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat het oog regelmatig wordt schoongemaakt.