Pododermatitis is een ontsteking aan de voetzolen van je cavia. Deze aandoening wordt regelmatig gezien bij zowel cavia als konijn. Bij cavia’s worden vaak problemen gezien over de gehele voetzool, die er gezwollen en misvormd uit kunnen zien. Bij konijnen worden de problemen vaker gezien rond de hakken.
Pododermatitis wordt vaker gezien aan de achterpoten, omdat die meer belast worden. Bacteriën uit de omgeving zorgen voor infecties in de huid. Vaak wordt het probleem snel genoeg gezien. In een enkele keer kan de ontsteking al langer bestaan of bij hele ernstige infecties kan er zelfs een ontsteking op het bot ontstaan.
Hoe ontstaat een ontsteking aan de voetzolen van cavia's?
Het ontstaat door te veel druk op de voeten of hakken van je cavia. In eerste instantie begint het geheel met kleine wondjes in de voetzolen. Deze kunnen komen doordat de bodem te ruw of te vochtig is. Cavia’s produceren relatief veel mest en urine en doen dit door de hele kooi heen. Als je de kooi niet vaak genoeg schoonmaakt, zal de bedding te nat worden. Hierdoor zullen de voetzolen zachter worden en kunnen er gemakkelijker wondjes ontstaan. Een te ruwe bedding is bijvoorbeeld het geval met zaagsel of stro. Deze twee materialen zijn vrij stevig en prikken hierdoor gemakkelijk in de voetzolen van je cavia.
De wondjes raken geïnfecteerd met een bacterie. Vanaf het moment dat de wonden ontstoken zijn, noemen we het pododermatitis. Maar het probleem start natuurlijk al veel eerder.
Andere factoren die een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van pododermatitis zijn; trauma, vetzucht, tekort aan beweging, veel plassen (als gevolg van blaas-/nier-problemen), diarree en hypovitaminose C. Het wordt tevens vaker gezien bij oudere dieren, de oorzaak hiervoor wordt gezocht in het feit dat oudere dieren vaak minder goed (kunnen) bewegen.
Wat zijn de verschijnselen van pododermatitis bij cavia's?
Allereerst zal je misschien opvallen dat je cavia veel minder beweegt en actief is. Als je cavia al loopt, dan zal dit lijken alsof hij/zij heel voorzichtig loopt, alsof hij/zij op eieren loopt. Als je je cavia oppakt, zullen de wonden op de voeten zichtbaar kunnen worden. Dit is niet altijd direct zo duidelijk. In milde gevallen zal de huid alleen wat roder zijn en de voet wat kaler. Ook pijnlijke en gezwollen hakken kunnen een teken zijn, zonder dat je daadwerkelijk wonden ziet. Als laatste kunnen de bacteriële infecties ook nog abcessen gaan vormen. In ernstigere gevallen zie je zwelling, wondjes en korsten.
Wat is de behandeling voor pododermatitis?
De behandeling is heel intensief. Niet iedere cavia reageert even goed op de behandeling en soms lukt het gewoon niet om je cavia te genezen. De behandeling kan alleen slagen als jij gemotiveerd bent! Hoe eerder je het probleem ziet, hoe makkelijker de behandeling. Vetramil. In milde gevallen is het vaak voldoende om de huisvesting aan te passen. Bijvoorbeeld door vaker schoon te maken. Eventueel kunnen de poten ingesmeerd worden om de huid zacht en soepel te houden, bijvoorbeeld met producten van het merk Veel dieren zullen dan gewoon herstellen.
In ernstigere gevallen zul je langs je dierenarts moeten. Wacht hier nooit te lang mee! De dierenarts zal de poten van je cavia in verband moeten zetten. De wonden moeten regelmatig schoongemaakt en ingesmeerd worden, het verband wordt dan vervangen. Dit moet je laten doen bij een dierenarts. Daarnaast moet je je cavia vaak ook nog via de bek medicijnen geven en zorgen dat hij/zij voldoende eet. Dagelijkse controle of het verband nog om de poten van je cavia zit, is ook noodzakelijk.
Soms is het nodig om een röntgenfoto te maken om te controleren of het bot ook ontstoken is. Bij ernstigere gevallen is het moeilijker om de infectie onder controle te krijgen. Ook krijgen deze dieren gemakkelijker weer opnieuw last.
Hoe kan ik pododermatitis bij cavia's voorkomen?
Het allerbelangrijkste is om de kooi van je cavia regelmatig schoon te maken, het liefst iedere week. De bodem moet met zeep schoon gemaakt worden en moet dan goed drogen. Daarnaast is het heel belangrijk om een goede bedding te kiezen. Dus eentje die zacht is voor de voeten van je cavia. Neem ook een kijkje in onze webshop voor de mogelijkheden!
Verder moet je je cavia voldoende beweging geven en voorkomen dat hij/zij te dik wordt. Ook dien je de onderzijde van de poten van je cavia regelmatig te controleren. En als laatste niet te vergeten; voldoende vitamine C geven.