• July 24, 2023

Oorontsteking (Otitis)

Otitis is een ander woord voor oorontsteking. Er zijn drie mogelijkheden voor een oorontsteking; otitis externa, hierbij zit de ontsteking buiten het trommelvlies en in de gehoorgang. Otitis media, hierbij zit de ontsteking net achter het trommelvlies en otitis interna. Deze laatste vorm komt niet heel vaak voor. Deze ontsteking bevindt zich echt diep in het oor en vaak zijn hierbij ook de zenuwen betrokken. In dit artikel wordt ingegaan op otitis externa en media bij de kat.

Hoe ontstaat een oorontsteking bij katten?
Otitis externa komt bij alle dieren voor. Honden hebben bijvoorbeeld heel vaak een otitis externa als gevolg van vuil en viezigheid die in het oor blijven zitten. Hier is vooral sprake van bij honden met hangende oren en honden die veel zwemmen.

Katten hebben geen hangende oren en komen over het algemeen niet vaak in het water, daarom komt een otitis externa als gevolg van vuil vrij zelden voor bij de kat. Bij katten ligt de oorzaak voor een otitis externa vaak in mijten (oormijt) of het is het gevolg van vechtwonden die zijn gaan ontsteken. Andere voorkomende oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn; allergieën, poliepen, grasaren of een nauwe gehoorgang. Bij een otitis externa zijn heel vaak bacteriën betrokken die de ontsteking in stand houden, alleen schoonmaken is dus niet voldoende om een otitis externa te behandelen.

Bij een otitis externa gaat de gehoorgang zwellen, meestal wordt er extra oorsmeer gevormd. De gehoorgang raakt hierdoor afgesloten, waardoor ontstekingsmateriaal niet meer naar buiten kan. Dit materiaal is vervolgens een goede bodem voor bacteriën om in te groeien, waardoor de ontsteking alleen maar erger wordt.

Een otitis media bij katten kan ontstaan als gevolg van virusinfecties, zoals bijvoorbeeld niesziekte. In de meeste gevallen is er sprake van een eenzijdige otitis media. Bij katten kan een perforatie van het trommelvlies (door bijvoorbeeld een grasaar) de oorzaak zijn. Ook kan een otitis media ontstaan na een niet (goed) behandelde otitis externa. De infectie “slaat dan naar binnen toe”. Als laatste zijn er nog de poliepen in het middenoor. Dit is een veelvoorkomende oorzaak van otitis media bij de kat. Poliepen zijn goedaardige bulten in het oor van je kat. Waarom deze precies ontstaan is onduidelijk, ook is het onduidelijk waarom poliepen juist in het middenoor van de kat groeien. Wat wel bekend is, is dat deze poliepen in allerlei richtingen kunnen groeien. Dus ook door het trommelvlies heen.

Hoe herken ik oorontsteking bij katten?
Het meest voorkomende verschijnsel van otitis externa is jeuk en pijn. Dit kan aan 1 of aan beide oren zijn. Je kat zal veelvuldig krabben en schudden met de kop. Wat verder op kan vallen is vieze prut die uit de oren komt of een vieze geur. Vaak zal je kat ook het pijnlijke oor wat naar beneden laten hangen, dit verschil kan heel minimaal zijn.

Bij een otitis media is er naast pijn en jeuk vaak ook sprake van verlies van functie. Je kat zal gehoorproblemen en evenwichtsproblemen krijgen. Het kan zijn dat je kat zijn/haar kop scheef houdt. Daarnaast kan bij een hele ernstige otitis media ook een eenzijdige verlamming van het gezicht optreden.

In het geval van otitis door een poliep, zal er in eerste instantie niets opvallen. Zolang de poliep alleen in het middenoor zit, heeft je kat er geen last van. Pas als de poliep begint te groeien, kan je kat verschillende problemen krijgen. Vaak ontstaat er een secundaire infectie, de otitis die dan optreedt is niet het gevolg van de poliep, maar juist van bacteriën die door de groei van de poliep makkelijker naar binnen konden komen.

Wat kan ik tegen Otitis bij katten doen?
Een otitis is een hardnekkige infectie die alleen onder controle kan komen als je consequent bent met je behandeling. Als je een oorontsteking vermoedt bij je kat, moet je altijd langs je dierenarts gaan. De dierenarts kan in het oor van je kat kijken en erachter komen wat de oorzaak is. Je dierenarts kan je ook de goede antibiotica voorschrijven, zodat je de bacteriën kan doden.

De behandeling is veelal afhankelijk van de oorzaak. Als vechtwonden de oorzaak is, zal je antibiotica meekrijgen die je in de bek moet geven. In het geval van oormijt zal je dierenarts je een middel meegeven wat de mijten dood. Vaak is er dan geen antibiotica nodig. Dit is heel erg afhankelijk van wat je dierenarts ziet in het oor van je kat.

Otitis media wordt vrijwel uitsluitend behandeld met antibiotica die je in de bek moet geven. Dit is een behandeling die ongeveer 4-6 weken duurt. Veel stoffen die je in het oor kan doen, zijn gevaarlijk als het trommelvlies niet heel is. Als het gebeurt dat je kat neurologische verschijnselen vertoont na het zalven van het oor, stop dan direct en neem contact op met je dierenarts.
Een poliep is heel gemakkelijk te verwijderen, maar is wel werk wat een specialist moet doen. Als de otitis het gevolg is van een allergie, dan zal ook die behandeld moeten worden. Anders zal je kat steeds opnieuw weer last krijgen van zijn/haar oren.

Naast een behandeling die door een dierenarts bepaald is, kun je het oor ook ondersteunen met speciale oorverzorging. Het gebruik van een oorreiniger of dergelijke tijdens een behandeling moet je altijd met je dierenarts bespreken. Daarnaast je de oren van je kat preventief en regelmatig schoonmaken.