• July 25, 2023

Hotspot

Hotspot betekent eigenlijk hete plek. Het wordt ook wel eens Pyotraumatische Dermatitis genoemd. Dit is een etterige huidontsteking door trauma dat de hond zich zelf aanricht. Hotspot komt regelmatig voor bij honden.

Er zijn twee soorten hotspot te onderscheiden. De eerste soort in de oppervlakkige hotspot, hierbij ontstaat er jeuk op de voorgrond. Bij deze soort ontstaat er vrij snel een haarloze, vochtige plek met een rode rand daaromheen. De haren rondom deze plek zijn vaak aan elkaar geplakt. Als deze hotspot niet tijdig wordt behandeld kunnen er bacteriële infecties ontstaan.

De tweede soort die kan ontstaan is de diepe hotspot, dit is een bacteriële infectie van de haarzakjes. Honden laten deze plek vaak met rust, aangezien deze plek vaak pijnlijk is. Vaak ziet men na het scheren van de vacht pas een verdikking en afgegrensde plek zitten. Vaak gaat dit gepaard met open etterige plekken.

Wat zijn de oorzaken van een hotspot?
Er zijn enkele voorwaarden waaraan voldoen moet worden wil men over een hotspot spreken. Als eerste voorwaarde moet de huid geïrriteerd zijn, dit kan bijvoorbeeld voorkomen na een tekenbeet of klit in de vacht. Als reactie hierop zal het dier aan deze plek gaan likken, bijten of krabben waardoor het wondje niet goed kan genezen.

Het kan ook voorkomen door warmte. Sommige honden hebben een lange, dikke vacht en gaan zweten wanneer het weer warmer wordt. Dit kan ook voorkomen wanneer een hond zomers gaat zwemmen. Echter is een lange vacht niet altijd een voorwaarde voor het ontstaan van hotspots.

Wanneer de hond al een geïrriteerde of dunne huid heeft, is de kans groter dat er een hotspot ontwikkeld word. Het kan echter ook voorkomen dat een hotspot ontstaat in de buurt van een andere ontsteking. Bijvoorbeeld bij een oorontsteking, de hond heeft dan al jeuk aan zijn oor en gaat krabben. Vervolgens treedt een hotspot op.

Wat zijn de symptomen?

  • De plek gaat bloeden, wordt rood, warm, pijnlijk en etterig.

  • Dier verwondt zichzelf door spontaan veel te krabben, likken en te bijten op dezelfde plaats. Hier ontstaat een grote etterige huidontsteking die we hotspot noemen.

Wanneer moet ik naar de dierenarts?
Wanneer men de hond verdenkt op een hotspot, moet men direct naar de dierenarts. Dit om te voorkomen dat de hotspot verergert. Vaseline of andere zalven kunnen het verergeren. Het is niet aan te raden om een hotspot zelf te behandelen, aangezien de kans bestaat dat het verergerd.

Hoe verloopt de behandeling?
Als eerste moet de oorzaak van de hotspot worden behandeld, dit kan in elke situatie verschillend zijn. Een goede vachtverzorging werkt meestal bevorderend.

Wanneer de oorzaak bekend is, is het genezen van de vacht aan de orde. Antibiotica hebben hierbij niet de voorkeur omdat dit de darmflora uit balans brengt. Daarnaast helpt de antibiotica maar tijdelijk en zal de hotspot snel terugkeren. Bij een ernstige ontsteking is het soms wel noodzakelijk om antibiotica in te zetten.

Vervolgens wordt het haar weggeschoren rondom de hotspot en goed schoongemaakt met betadineshampoo. Waarna de wond wordt schoongemaakt en gedesinfecteerd met een zilverspray. Ook wordt een jeukstillend middel gegeven zodat de hond er minder last van heeft van de hotspot. Als laatste wordt eventueel antibiotica en pijnstilling gegeven.

Eventueel kan een dieetvoer ingezet worden om de huid te herstellen, de werking hiervan is echter afhankelijk van de oorzaak van de hotspot.

Wanneer de hond last heeft van regelmatig terugkerende hotspots, kan ervoor gekozen worden om het dier te behandelen met een homeopathisch preparaat (PUUR Hotspot). Dit homeopathisch preparaat zorgt ervoor dat het terugkeren van de hotspots zoveel mogelijk wordt verminderd.

Wat is de prognose van een hotspot?
Een hotspot is niet besmettelijk en goed te genezen bij honden. Het ontstaan van een hotspot heeft meestal meerdere oorzaken, maar als deze goed behandeld worden en de hotspot snel wordt ontdekt is de prognose matig. Het is vaak wel een terugkerend probleem, dus hier moet men wel alert op zijn.

Hoe is een hotspot te voorkomen?
Als de plek na een vlooienbeet is ontstaan, is het raadzaam om de volgende keer een ander anti-vlooienmiddel gebruiken en de hond na het toedienen hiervan afleiden door te wandelen of spelen. Bij een allergie of ontsteking moet natuurlijk de allergie of ontsteking behandeld worden, anders zal dit een steeds terugkerend probleem zijn.