Zodra de dagen langer worden en de zon steeds vaker schijnt begint het gras te groeien en mogen veel paarden weer de wei op. Gras is een enorm gezonde toevoeging aan het rantsoen, maar let op: in het voorjaarsgras schuilen gevaren. Het is daarom enorm belangrijk dat je weet hoe je je paard goed kan voorbereiden op het weideseizoen. In deze blog vertelt HorseFlex je meer over de risico’s en gevaren van voorjaarsgras én geven ze handige tips voor een soepele overgang van stal naar wei.
Grasgroei in het voorjaar
Het gras begint te groeien wanneer de temperatuur stijgt en de zon vaker en feller gaat schijnen. Door middel van fotosynthese maakt gras onder invloed van zonlicht fructaan aan, een vorm van suiker dat gras nodig heeft om te groeien. Zodra het voorjaar is, gebeurt dit volop: door de warmere, zonnige dagen maken de grassprieten veel fructaan aan. In de nacht daalt de temperatuur echter nog enorm, waardoor de suikers niet volledig worden verbruikt en in plaats daarvan worden opgeslagen in het gras. ‘s Ochtends begint het proces weer opnieuw waardoor het suiker zich blijft opstapelen in het gras, met als resultaat gras met een enorm hoog fructaangehalte (suikergehalte).
Risico's van voorjaarsgras voor paarden
Bij de overgang van droog ruwvoer (zoals hooi en kuil) naar gras moet het verteringstelsel van een paard zich aanpassen. Dit is iets wat tijd kost en waar je van tevoren rekening mee moet houden. Zo kan de darmflora uit balans raken en het immuunsysteem tijdelijk wat verzwakken. Het grootste risico van voorjaarsgras schuilt echter in het hoge suikergehalte van het gras in de lente. Wanneer je paard te veel van dit suikerrijke gras binnenkrijgt, ontstaat er een stijging in de glucosespiegel waardoor het risico op aandoeningen zoals koliek en hoefbevangenheid toeneemt. Dit is het geval voor ieder paard, maar vooral voor degene die extra gevoelig zijn voor suikers, zoals sobere rassen en kleine pony’s.
Opbouw van de weidegang
Om de risico’s van voorjaarsgras te beperken is het essentieel dat je de tijd neemt om de weidegang langzaam op te bouwen. Dit betekent dat je jouw paard niet zomaar urenlang op de wei kan zetten zodra de zon begint te schijnen. In plaats daarvan is het belangrijk om het fructaangehalte in de gaten te houden (online via een fructaan-index) en om van tevoren te bepalen hoe je de weidegang gaat opbouwen. Begin bijvoorbeeld met een half uur, en bouw dit op met elke paar dagen een kwartier of half uurtje erbij. Houd ondertussen goed je paard en de fructaan-index in de gaten. Is het overdag zonnig, terwijl het ‘s nachts vriest? Dan moeten de alarmbellen afgaan. Deze weersomstandigheden zorgen namelijk voor een absolute piek qua suikers in gras. Op dagen met nachtvorst kan je je paarden daarom beter nog even niet op de wei zetten.
Tips voor een goede overgang van stal naar wei
Om de overgang van stal naar wei zo soepel mogelijk te laten verlopen, hebben we 5 handige tips op een rijtje gezet:
Tip 1: Langzaam opbouwen
Neem de tijd om de weidegang langzaam op te bouwen. Omdat niet ieder paard even gevoelig is voor suikers, is het belangrijk om de situatie per paard te bekijken. Het ene paard kan al snel voor langere periodes veilig grazen, terwijl sommige paarden die gevoelig zijn voor suikers nooit meerdere uren achter elkaar op de wei kunnen. Behoort jouw paard tot een risicogroep? Overleg dan met een dierenarts hoe je de weidegang zo goed mogelijk kan inrichten.
Tip 2: Strookbegrazing
Is het niet mogelijk om de weidegang langzaam op te bouwen? Wellicht is strookbegrazing dan wel een optie. Door je paard maar tot een beperkt stukje van de wei toegang te geven beperk je zo automatisch ook de grasinname.
Doormiddel van afrasteringspalen en stroomgeleiders kun je eenvoudig een gedeelte van je weide afzetten.
Tip 3: Hooi voor het grazen
De eerste uren dat je paard op de wei staat eet hij het snelst. Geef daarom je paard eerst nog wat extra hooi, zodat hij niet met honger de wei op gaat. Ook graaskorven kunnen helpen bij het voorkomen dat je paard teveel gaat eten.
Tip 4: Kies het juiste moment
De hoeveelheid suiker in gras is niet alleen elke dag verschillend: ook het dagdeel is van grote invloed. Over het algemeen is het fructaangehalte het laagst vroeg in de ochtend en later in de avond. Dit zijn daarom de beste tijden om je paard te laten grazen. Vriest het ‘s nachts? Dan is het fructaangehalte in de vroege ochtend juist het hoogst. In dat geval kan je je paard beter later op de dag laten grazen.
Tip 5: Ondersteuning van binnenuit
Om je paard extra te ondersteunen tijdens de overgang van stal naar wei kan je kiezen voor een ondersteunend supplement. Glucose Support is een 100% natuurlijke mix op basis van kruiden die helpt om de glucosespiegel van je paard in balans te houden. Het ondersteunt het lichaam bij de opname van glucose (suiker) en ondersteunt een goede functie van de pancreas en de darmen. Zo biedt het optimale ondersteuning voor jouw paard wanneer het suikergehalte in het gras hoog is.
Alle overige supplementen van HorseFlex vindt je hier.