• Voeding

  • October 23, 2024

Metazoa: het gezonde paardenvoer dat ook geschikt is voor koudbloeden!

Metazoa: het gezonde paardenvoer dat ook geschikt is voor koudbloeden!

Heb jij een haflinger, tinker, fjord of ander koudbloedig paard? Dan ben je waarschijnlijk bekend met de struggle als het gaat om gewicht en andere kwaaltjes!

Ruwvoer

Alle paarden hebben ruwvoer nodig, het is noodzakelijk om het paard gezond te houden. 

Ruwvoer dat laag in suiker en zetmeel is, is belangrijk voor koudbloedige paarden om diverse redenen. Ten eerste hebben paarden een spijsverteringssysteem dat is ontworpen om vezelrijk voedsel te verteren; zoals gras en hooi. Voedsel dat hoog is in suiker en zetmeel kan leiden tot spijverteringsproblemen zoals koliek en maagzweren. 

Daarnaast kan een dieet dat te veel suiker en zetmeel bevat, leiden tot overgewicht en andere gezondheidsproblemen zoals insulineresistentie en hoefbevangenheid. 

Omdat koudbloeden gevoeliger zijn voor stofwisselingsstoornissen zoals insulineresistentie en hoefbevangenheid is het aan te raden om een dieet te bieden dat laag is in suiker en zetmeel. Suiker en zetmeel worden in het lichaam omgezet in glucose waardoor er een piek kan ontstaan in de bloedsuikerspiegel. Dit kan leiden tot insulineresistentie, waarbij de cellen niet meer goed reageren op insuline en de bloedsuikerspiegel hierdoor chronisch te hoog blijft. Met het gevolg dat glucose als vet wordt opgeslagen. Dit verhoogt het risico op obesitas, hoefbevangenheid en andere metabolische stoornissen.

Balancer

Paarden eten de hele dag door ruwvoer, maar omdat modern ruwvoer niet zo gevarieerd is als hun natuurlijke menu, komen ze daarmee vitaminen en mineralen te kort. Deze kan je aanvullen door een balancer te voeren, de Metazoa FitRight balancers zijn daar perfect voor. 
Metazoa biedt drie soorten FitRight balancers op basis van verschillende ruwvoeders: luzerne, esparcette en timothee. 

FitRight Esparcette 

Basisgrondstof: Esparcette (een vlinderbloemige plant).

Voedingswaarde: Lager in eiwitten dan luzerne, maar bevat een speciale stof, tannine, die een positieve invloed heeft op de darmgezondheid. Esparcette is een rijke bron van vezels, met een gematigd eiwit- en calciumgehalte.

Gebruik: Geschikt voor paarden met gevoelige darmen, zoals paarden die gevoelig zijn voor koliek of maagzweren, vanwege de tannines die een beschermend effect op de darmwand hebben.

Voordelen: Ondersteunt een gezonde spijsvertering en vermindert de kans op darmproblemen. Het heeft een natuurlijk laag suikergehalte.

Geschiktheid: Ideaal voor paarden die gevoelig zijn voor eiwitten of een kwetsbare spijsvertering hebben. Het lage suikergehalte maakt het ook geschikt voor paarden met een risico op hoefbevangenheid.

FitRight Timothee

Basisgrondstof: Timotheegras.

Voedingswaarde: Timothee heeft een lager eiwitgehalte dan zowel luzerne als esparcette, en bevat ook minder calcium. Het is vooral rijk aan vezels en heeft een laag suikergehalte.

Gebruik: Timothee is perfect voor paarden die gevoelig zijn voor eiwitrijke voeding of voor paarden met een neiging tot overgewicht, zoals sobere rassen. Het lage suiker- en eiwitgehalte maakt het ook geschikt voor paarden met stofwisselingsproblemen.

Voordelen: Timotheegras biedt een goed uitgebalanceerde energiebron met minder eiwitten en suikers, waardoor het ideaal is voor paarden die op een dieet zijn of gevoelig zijn voor suiker.

Geschiktheid: Geschikt voor sobere rassen, paarden met overgewicht, of paarden met stofwisselingsaandoeningen zoals insulineresistentie of hoefbevangenheid.

FitRight Luzerne

Basisgrondstof: Luzerne (alfalfa).

Voedingswaarde: Luzerne is eiwitrijk en bevat meer calcium dan de andere twee opties. Het is een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten en vezels.

Gebruik: Luzerne is ideaal voor paarden die spiermassa moeten opbouwen of herstellen na zware arbeid, drachtige merries en opgroeiende jonge paarden. Het ondersteunt spieropbouw door de hogere hoeveelheid eiwitten.

Voordelen: Hoog in eiwit en calcium, bevordert een gezonde spijsvertering door het hoge vezelgehalte.

Geschiktheid: Iets minder geschikt voor paarden die gevoelig zijn voor overmatige eiwitinname of die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid vanwege het hogere suiker- en eiwitgehalte.


Wil je meer weten over het voer van Metazoa? Lees dan ook zeker dit artikel.


Bekijk het hele assortiment van Metazoa op onze website