Per 1 januari 2025 verandert er iets belangrijks voor iedereen in de paardensector: het lage BTW-tarief van 9% op veel producten en diensten wordt verhoogd naar 21%. Hierdoor zullen de prijzen voor bijvoorbeeld paardenvoer, bodembedekking en de opfok van paarden stijgen. Wij leggen je uit welke veranderingen er precies zijn en hoe je je daar op kan voorbereiden!
Waarom wordt de BTW verhoogd?
In Nederland kennen we verschillende btw-tarieven. Het algemene tarief van 21% en het verlaagde tarief van 9% komen het vaakst voor. De toepassing van het verlaagde btw-tarief op bepaalde goederen en diensten in de paardensector stamt nog uit de in 2018 opgeheven landbouwregeling. Omdat deze regeling is opgeheven, is het verlaagde btw-tarief op agrarische goederen volgens de overheid niet meer actueel en komt dit tarief per 1 januari 2025 te vervallen.
Voor welke goederen en diensten in de paardenbranche geldt de BTW wijziging?
Op dit moment vallen veel producten en diensten in de paardensector onder het lage BTW-tarief van 9%. Door de aanpassing per 1 januari 2025 gaan de volgende goederen en diensten gelden onder het hoge BTW-tarief van 21%.
Producten:
- Paardenvoer: ruwvoer, krachtvoer en supplementen.
- Bodembedekking: stro, vlas en zaagsel.
- Fokkerijproducten: embryo’s, sperma en andere fokproducten.
Diensten:
- Opfok en training: diensten zoals het trainen van (sport)paarden, het zadelmak maken, keuring voorbereiding en de opfok van jonge paarden.
- Stalling en verzorging van paarden: het voeren en verzorgen van paarden.
Voor pensionstalling geldt als uitzondering nog het verlaagde tarief van 9%
Verkoop van paarden:
- Paarden bestemd voor de landbouw
- Fokmerries en dekhengsten
- Paarden bestemd voor de slacht
Welke gevolgen heeft dit voor jou?
Paardeneigenaren zullen het aangepaste tarief voelen in de portemonnee. De gemiddelde kosten voor het houden van een paard zullen flink stijgen door de duurdere voeding, training en andere diensten. Bedrijven kunnen hun btw voor inkoopkosten verrekenen via de btw-aangifte. Dit zal voor hen de impact iets verzachten.
Hoe kan je jezelf voorbereiden?
Tip: sla dit jaar nog een voorraadje in om nog van het lage btw-tarief te profiteren! Paardenvoer, snoepjes en supplementen zijn gelukkig lang houdbaar. Maak de opslag van je paardenvoer gemakkelijker met een handige voerton. Zo kan jij voor een paar maanden een voorraadje opslaan om geld te besparen.
Als hippische ondernemer is het belangrijk om open en eerlijk naar je klanten te communiceren over eventuele prijsstijgingen en waarom deze nodig zijn.
Tot slot
Bij Agradi blijven we de ontwikkelingen volgen en staan we klaar om onze klanten te ondersteunen met advies en kwalitatieve producten tegen de beste prijs. Heb je vragen over de BTW-verhoging of wil je tips voor kostenbesparing? Neem gerust contact met ons op!