• July 25, 2023

Oorontsteking

Oorontsteking is een ontsteking in de buitenste gehoorgang. Doordat de huid ontstoken is, wordt de gehoorgang nauwer. Hierdoor kan het oorsmeer moeilijk weg en daardoor kan de ontsteking nog erger worden.

Rassen met hangende oren zijn hier gevoeliger voor dan rassen met staande oren. Dit komt doordat er weinig lucht bij de hangende oren kan komen. De binnenkant van de oren wordt sneller warm en vochtig, hierdoor ontstaat er een ultieme broeiplaats voor bacteriën, schimmels en mijten. Daarnaast bestaat er een rasgevoeligheid voor oorontstekingen. Voorbeelden van hondenrassen die er eerder last van kunnen krijgen zijn de Cocker Spaniël, Golden Retriever en de Duitse Herder.

Wat zijn de oorzaken van een oorontsteking?
Bacteriën, gisten en schimmels hebben in het oor een ideale omgeving om zich in te vermeerderen. Doordat de hond aan zijn oor krabt ontstaan er wondjes waar de bacteriën, gisten en schimmels zich verder in kunnen vermeerderen.

Oormijt kan oorontsteking veroorzaken, dit is een zeer besmettelijke parasiet. De oormijt tast meestal beide oren aan, dit is herkenbaar aan het donkere oorsmeer.

Ook een vreemd voorwerp in het oor kan een ontsteking veroorzaken. Dit voorwerp gaat irriteren en kan eventueel zelfs door het trommelvlies heen steken. In de zomer komt het nogal eens voor dat een grasaar in het oor terecht komt en vervolgens gat irriteren.

Huidproblemen zoals allergieën kunnen een ontsteking veroorzaken, wat overgevoeligheid in de hand werkt.

Daarnaast kan een poliep een oorzaak zijn van oorontsteking. Een poliep is een kleine tumor in de gehoorgang van het dier. Deze oorzaak komt echter vaker voor bij katten dan bij honden.

Wat zijn de symptomen?

  • Schudden met de kop

  • Kop scheef houden (meestal bij middenoorontsteking)

  • Jeuk en krabben aan het oor

  • Verdikking van de gehoorgang

  • Pijnlijk als het oor wordt aangeraakt

  • Doofheid of slecht horen

  • Binnenkant van het oor is rood

  • Stinklucht uit de oren

  • Bruin/zwart oorsmeer

  • Veel oorsmeer

Wanneer moet ik er mee naar de dierenarts?
Voor de hond is een oorontsteking erg pijnlijk, daarnaast kan het trommelvlies op den duur schade oplopen. Hoe eerder je erbij bent, hoe minder de kans op ernstige gehoorbeschadigingen. Gedurende de behandeling zal de hond regelmatig op controle moeten komen bij de dierenarts

Hoe verloopt de behandeling?
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Er kan gekozen worden voor een behandeling met zalven, deze zijn er in verschillende vormen. De zalven zijn ter behandeling van de roodheid, bacteriën, gisten en mijten. Wanneer mijten of vlooien de oorzaak zijn kan een pipet helpen bij de behandeling. Er kan ook gekozen worden voor pijnstillers, deze worden voornamelijk gebruikt wanneer de hond enorme pijn heeft als gevolg van de oorontsteking.

Als het oorsmeer moet worden verwijderd kan ervoor gekozen worden om oorcleaners te gebruiken. Deze cleaners worden voornamelijk gebruikt wanneer er een grote hoeveelheid oorsmeer moet worden verwijderd. Bij een grote hoeveelheid oorsmeer kan spoelen ook vaak een oplossing zijn. Door het spoelen kunnen zalven hun werk doen.

Vaak wanneer je de haren uit het oor wegknipt krijgt het oor meer lucht en heb je minder kans op ontstekingen.

Wat is de prognose van oorontsteking?
De prognose is afhankelijk van de oorzaak, ook is het belangrijk om te weten of het trommelvlies beschadigd is of niet. Oorontstekingen zijn goed te behandelen en het vooruitzicht is dus ook goed.