Schurft bij de cavia wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Er bestaan grofweg twee verschillende soorten mijten; gravende mijten en niet-gravende mijten. De meest voorkomende mijt bij cavia’s is de Trixacarus cavia (een gravende mijt). Dit betekend dat de mijt een tunneltje graaft in de huid van je cavia en daar dan in gaat zitten. Doordat de mijten graven in de huid, veroorzaken ze sneller ernstigere problemen dan de niet-gravende mijten.
Wat zijn de verschijnselen van schurft bij cavia's?
De mijten zitten in de vacht van je cavia en graven door de huid heen. Door dit graven ontstaan er wonden in de huid. Deze wonden zitten vooral op de kop, in de nek en schouders, maar kunnen ook op de dijen, rug en buik zitten. Het graven veroorzaakt ook jeuk en door de jeuk gaan cavia’s schuren, krabben en bijten. Hierdoor ontstaan er kale plekken en grotere wonden. Daarnaast zal de huid verdikken en zullen er korsten gevormd worden. Vaak wordt er ook pus geproduceerd. Cavia’s voelen zich soms erg ziek en zullen minder willen eten. Daarnaast hebben ze hele erge jeuk en kan je cavia heel heftig reageren op aanraking, soms zelfs met een epileptische aanval. Als je cavia een epileptische aanval vertoont, moet je altijd aan mijten denken.
Hoe wordt de diagnose schurft gesteld?
Aan de hand van wat jij verteld en wat je dierenarts ziet, zal een dierenarts aan mijten kunnen denken. Je dierenarts moet dan een afkrabsel maken van de huid van je cavia. Dit kan er voor jou erg uitzien, maar dat is het voor de cavia niet. Omdat de mijten graven, zal je dierenarts een zogenaamd “diep afkrabsel” moeten maken, dit betekend dat hij/zij met een klein lepeltje wat oppervlakkige huidcellen weghaalt, tot het gaat bloeden. Deze wondjes zijn vergelijkbaar met onze schaafwonden en zullen heel snel weer genezen. Dit afkrabsel moet onder de microscoop worden bekeken, omdat mijten te klein zijn om met het blote oog te zien. Pas als je dierenarts mijten (of eieren van deze mijten) onder de microscoop ziet, kun je met zekerheid zeggen dat je cavia last heeft van schurftmijten.
In een heel enkel geval zal je cavia misschien moeten slapen voor het afkrabsel. Dit is omdat cavia’s in een kramp kunnen schieten van de jeuk tijdens het maken van een afkrabsel. Dit is niet nodig voor iedere cavia en zal door de dierenarts ter plekke beoordeeld moeten worden.
Hoe komt mijn cavia aan schurft?
Cavia’s raken besmet door direct contact met andere cavia’s. Dit kan gebeuren in de winkel, maar ook bij de fokker. Cavia’s kunnen waarschijnlijk ook besmet raken via hooi waar mijten inzitten. De mijten kunnen heel lang onopgemerkt in de vacht van je cavia zitten.
Wat kan ik tegen schurft bij mijn cavia doen?
Hoe je cavia precies aan de mijten komt is moeilijk te zeggen. Het advies is veelal om het hooi te vervangen voor nieuw hooi. Ook het schoonmaken en ontsmetten van het hok van je cavia wordt aangeraden.
Daarnaast zijn er pipetten beschikbaar die je in de nek van je cavia leeg kan knijpen. Je gebruikt 1 pipet en vervolgens na 14 dagen nog eens 1 pipet, in sommige gevallen is het nodig om nog een derde keer te behandelen (14 dagen na de vorige behandeling). Let er op dat je nooit vaker dan dit behandeld! Een te hoge dosering kan erg gevaarlijk zijn voor je cavia. Deze pipetten zijn te vinden bij een dierenwinkel, bijvoorbeeld van het merk Beaphar.
Als de korsten heel ernstig zijn, kan je dierenarts eventueel een zalf meegeven die je op de wonden van het oor en/of oog kunt smeren. Deze zalven zijn niet geregistreerd voor gebruik bij cavia’s, dus het toedienen hiervan zal je altijd in goed overleg moeten doen met je dierenarts.
Hoe kan ik voorkomen dat mijn andere cavia’s/huisdieren schurft ook krijgen?
Cavia’s die bij elkaar wonen, zullen elkaar besmet hebben. Het is daarom verstandig al je cavia’s te behandelen zodra er bij 1 schurftmijt vastgesteld is. Andere huisdieren kunnen niet geïnfecteerd raken met Trixacarus caviae. Als andere huisdieren ook last hebben van verschijnselen die lijken op schurft, is het beste advies om langs een dierenarts te gaan voor een goede diagnose!