• July 25, 2023

Q-koorts

Q-koorts is een zeer besmettelijke infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Deze bacterie kan bij alle diersoorten voorkomen. Bij runderen, schapen, geiten en wilde konijnen komt dit het meest voor, maar ook honden, katten en vogels kunnen het krijgen. Q-koorts is een zoönose en dus van dier op mens overdraagbaar.

Wat zijn de oorzaken van Q-koorts bij honden?
De voornaamste oorzaak ligt bij het directe contact tussen dieren onderling. Ook kunnen dieren het door geven aan hun omgeving door middel van het uitscheiden van de bacteriën. De bacteriën kunnen zitten in het traanvocht, urine, slijm, speeksel, melk en vruchtwater.

Door besmetting via rauwe melk en vlees producten kan de ziekte op de mens worden overgedragen.

Wat zijn de symptomen van Q-koorts?
Q-koorts is helaas niet altijd te herkennen, omdat er vaak geen klachten zijn. Zeker bij dieren komt zelden voor dat er klachten zijn. Bij mensen zijn er vaker ziekte verschijnselen:

  • Koorts, hoofdpijn, koude rillingen, zweten, spierpijn, misselijk, braken, diarree, verlaagde hartslag, vermoeidheidsklachten die lang aanhouden. Deze vermoeidheidsklachten staan bekend als het Q-koorts vermoeidheidssyndroom.

  • Zwangere vrouwen met een lage weerstand hebben een zwaardere zwangerschap.

Acute Q-koorts kan leiden tot chronische ontstekingen. Er wordt dan gesporken over Chronische Q-koorts. Deze is zeer ernstig, omdat het kan leiden tot hart- en vaatcomplicaties.

Hoe wordt de diagnose Q-koorts gesteld?
Bij zowel mensen als dieren wordt bloedonderzoek gedaan, waarbij naar afweerstoffen van de Q-koortsbacterie wordt gezocht.

Hoe verloopt de behandeling van Q-koorts?
Dieren worden preventief geënt tegen Q-koorts. Wanneer ze besmet zijn met Q-koorts mogen ze niet meer gebruikt worden voor fokkerij of productie.

Mensen krijgen een antibioticakuur bij de acute besmetting. Indien er sprake is van chronische besmetting kan de behandeling wel tot vier jaar duren.

Hoe is Q-koorts bij honden te voorkomen?
Je kan preventief enten tegen Q-koorts. Daarnaast mag er niet gefokt worden met dieren die Q-koorts hebben of hebben gehad. Door regelmatig bloedonderzoek op afweerstoffen tegen Q-koorts kan een uitbraak worden voorkomen.