Veel honden in Nederland leiden aan overgewicht, dit kan echter verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Het is van belang dat deze honden gewicht verliezen om de gezondheidsrisico’s te beperken. Wanneer de hond twintig procent meer weegt dan het ideale gewicht, spreken we van obesitas.
Wat zijn de oorzaken van overgewicht?
De voornaamste reden van overgewicht bij honden is de voeding in combinatie met (te) weinig lichaamsbeweging. Vaak wordt er te veel voeding aangeboden in verhouding met de hoeveelheid lichaamsbeweging die de hond krijgt. Ook speelt de kwaliteit van de voeding een rol en worden tussendoor vaak meerdere snacks gegeven, dit is te vergelijken met het snoepen van mensen. Wanneer de hond te veel en ongezonde snacks krijgt, draagt dit bij aan het overgewicht.
Wanneer je de hoeveelheid voer gaat afstellen voor de hond, is het belangrijk dat je rekening houdt met de hoeveelheid beweging die de hond krijgt per dag.
Naast de voeding en beweging van de hond, speelt erfelijke aanleg een rol. Enkele rassen waarbij overgewicht sneller voorkomt zijn onder andere Labrador Retriever, Beagles of Cocker Spaniëls.
Wat men daarnaast vaak ziet is dan honden na een sterilisatie of castratie vaak aankomen, wat ook kan leiden tot overgewicht. . Dit komt doordat er een verandering optreedt in de stofwisseling. Verder kan een verminderde schildklierfunctie leiden tot overgewicht. Een verminderde schildklierfunctie leidt tot een trage stofwisseling, waardoor de kans op overgewicht toeneemt.
Als laatste speelt de leeftijd van de hond nog een rol, oudere honden komen namelijk sneller aan. De reden hiervoor ligt voornamelijk bij de activiteit van de honden. Over het algemeen zijn oudere honden minder actief. Om overgewicht te voorkomen kan je ervoor kiezen om oudere honden op een dieet te zetten met voeding die speciaal voor oudere honden is ontwikkeld.
Wat zijn de symptomen en risico’s?
We spreken van overgewicht wanneer de ribben, de wervelkom en de bekkenbotten met moeite voelbaar zijn. Een hond in een normale conditie met een ideaal gewicht, zijn de ribben, de wervelkom en de bekkenbotten zichtbaar en gemakkelijk te voelen. We spreken van obesitas wanneer er overtollig vet is te zien op de borstkas, de wervelkom en aan het begin van de staart. De hoeveelheid die aanwezig is bij een hond, verschilt echter ook per ras. Zo heeft een Hazewindhond vaak veel minder vet dan een Bulldog.
De symptomen van overgewicht bij honden zijn:
-
De conditie gaat achteruit; De hond beweegt traag, heeft een slecht humeur en slaapt veel
-
Ribben zijn niet meer te voelen en er is geen taille zichtbaar
-
Gewrichtsproblemen
-
Ademhalingsproblemen
-
Verminderde vachtconditie, omdat de hond moeite heeft zichzelf te verzorgen
-
Kans op verstopping
-
Suikerziekte
-
Hartproblemen
-
Leverproblemen.
-
Verhoogt anesthesie risico
Wanneer moet ik er mee naar de dierenarts?
Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Probeer daarom het gewicht van je hond goed in de gaten te houden, wanneer de hond aan blijft komen is het verstandig om naar een dierenarts te gaan. Een onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 50% van onze honden en katten lijdt aan zwaarlijvigheid. De dierenarts kan goede begeleiding geven om de hond te helpen afvallen. Regelmatige controles zorgen ervoor dat het gewicht gemonitord blijft en de dierenarts kan tussentijds het dieet aanpassen.
Wat is de behandeling van overgewicht?
De hond zal op dieet moeten om gewicht te verliezen. Wanneer de eigenaar goed meewerkt, heeft de hond of kat een goed vooruitzicht. Echter is het van belang dat het dier niet te snel vermagerd. De richtlijn die je kan aanhouden is: Laat het dier maximaal 1% van het huidige lichaamsgewicht afvallen per week.
Wanneer hier dier begint aan een vermageringstraject zal allereerst het begingewicht worden genoteerd. Hierna wordt het streefgewicht bepaald en in welke tijd dit moet gebeuren. Daarna wordt naar de voeding van het dier gekeken. Er zal bepaald worden hoeveel energie er in het voer mag zitten en welk dieetvoer passend is.
Wanneer bepaald is welk dieetvoer je gaat gebruiken, wordt een voedingsschema opgesteld waarop het voer over meerdere malen per dag wordt verdeeld. Naast deze voeding is het belangrijk dat je géén tussendoortjes geeft.
Ook is het belangrijk dat je naar de lichaamsbeweging van het dier gaat kijken. Wanneer het dier weinig lichaamsbeweging is gewend, is het belangrijk dat dit langzaamaan wordt opgebouwd. Vaak wordt begonnen met spelen, waardoor de hond alweer enigszins in beweging komt. Wanneer dit enige tijd is gedaan, kan je grotere wandelingen gaan maken met de hond. De afstand die je met het dier gaat wandelen, moet rustig aan worden opgebouwd.
Hoe is overgewicht bij honden te voorkomen?
-
Pas de voeding aan na castratie of sterilisatie van je dier. De stofwisseling verandert na een castratie zodanig dat het dier meer vetten opslaat in zijn lichaam.
-
Geef het dier zo min mogelijk tussendoortjes.
-
Geef de porties eten verdeeld over meerder keren per dag.
-
Stem de voeding af op de hoeveelheid lichaamsbeweging.
-
Controleer regelmatig het gewicht van je hond om gewichtsveranderingen tijdig in beeld te brengen