• July 25, 2023

Oormijt

De oormijt is een zeer klein, spinachtig diertje. Het diertje is zo klein dat het met het blote oog niet te zien is. Vaak is het met de otoscoop ook nog lastig. Oormijt is een veel voorkomend probleem bij de hond, kat, konijn, cavia en rat. De oormijt leeft in de gehoorgangen van het dier. Het is een probleem dat veel voorkomt bij jonge dieren omdat deze vaak een mindere weerstand hebben. De krab-achtige mijt brengt zijn hele cyclus door op de hond.

Wat is de levenscyclus van de oormijt?
Een volwassen oormijt boort gaten aan de oppervlakte van de hondenhuid. De vrouwtjesmijt legt de eitjes in het oor en op plaatsen rondom het oor. Oorsmeer dient als voeding voor de mijten. Door de vermeerdering van de mijten ontstaat er irritatie, waarna nog meer oorsmeer, huidschilfers en weefselvocht wordt aangemaakt. De totale cyclus duurt twee tot drie weken. Het totale leven van een mijt duurt 4 tot 21 dagen.

Wat zijn de symptomen van oormijt?
Vaak is de oormijt al enige tijd aanwezig voordat de eerste symptomen optreden. Enkele symptomen die kunnen optreden wanneer het dier last heeft van oormijt zijn:

  • Jeukklachten

  • Korsten aan de binnenkant van de o

  • Krabben aan de oren,

  • Schudden met kop,

  • Kop scheef houden,

  • Bruin oorsmeer in grote hoeveelheid

  • Sterk ruikende oren

Wat is de diagnose van oormijt?
De gehoorgang van de hond wordt bekeken met een otoscoop. Aan de hand daarvan kan de dierenarts zien of de oormijt aanwezig is. In sommige gevallen is de oormijt niet zichtbaar en wordt een uitstrijkje gemaakt om het onder de microscoop te onderzoeken.

Wat is de behandeling van oormijt?
Een oormijtinfectie gaat eigenlijk nooit vanzelf over en zal dus altijd behandeld moeten worden. Daarnaast is de oormijt zeer besmettelijk. Het is dan ook verstandig alle andere huisdieren te laten onderzoeken om een probleem te voorkomen. Het oorsmeer wordt gereinigd met een oorcleaner. Als de oorcleaner niet werkt worden de oren schoongespoeld.

Hiernaast wordt er vaak ook een pipetje toegediend met een mijtdodend middel. Ook wordt er vaak nog een oorzalf gegeven die één of twee keer per dag in het oor toegediend moet worden. Naast de pipet kan er ook gekozen worden voor pillen of een injectie tegen mijten. Het dier dient regelmatig te worden gecontroleerd door de dierenarts. Dit komt omdat de oormijt vaak ontstekingsreacties geeft in de gehoorgang waardoor de behandeling niet goed aanslaat. Door het krabben kan een bloeduitstorting in de oorschelp ontstaan.

Het is van belang om de oormijt tijdig te behandelen, zo kunnen complicaties voorkomen worden. Een complicatie die regelmatig voorkomt is een bacteriële infectie. Wanneer deze infectie niet tijdig wordt behandeld, kan deze door het trommelvlies heen breken. Dit kan vervolgens weer leiden tot een middenoorontsteking. Wanneer dit niet tijdig wordt opgemerkt kan er zelfs een hersenvliesontsteking ontstaan.

Hoe is oormijt te voorkomen?
Het is verstandig om eens per week de oren van de hond te controleren. Voornamelijk bij rassen met hangende en harige oren is dit raadzaam. Om een infectie van mijten te voorkomen kan je ervoor kiezen om de oren schoon te maken met een oorreiniger. Vaak zijn dit vloeistoffen die je in de gehoorgang kunt laten lopen, waarna het oor van buitenaf gemasseerd moet worden. Het vuil dat vervolgens uit het oor loopt kan opgevangen worden met een schoon doekje of watten(schijfjes).

Het is belangrijk het oor nooit schoon te maken met een wattenstaafje, hiermee wordt het vuil alleen maar verplaatst naar dieper in het oor.