Leververvetting is een van de meest voorkomende oorzaak van geelzucht bij de kat. Het is een ziekte die ernstige gevolgen kan hebben voor je kat en er dient zeker tijdig gestart te worden met de behandeling.
Hoe ontstaat leververvetting bij katten?
Het lichaam gebruikt glucose als brandstof. De meeste glucose wordt opgenomen via voedsel. Als een dier (of mens) tijdelijk wat minder eet, bijvoorbeeld tussen twee maaltijden, kunnen de vetreserves aangesproken worden. Als al het glucose uit de voeding verbruikt is, worden de vetreserves langzaam afgebroken. De vrijgekomen vetten worden via het bloed naar de lever gebracht, om daar omgezet te worden in glucose. Als er teveel vet is, gaat het in de levercellen zitten en voorkomt het dat de levercellen hun normale functie uit kunnen voeren. Katten zijn erg gevoelig voor het op deze manier verstoren van de leverfunctie. Als een kat slechter eet, komen er vetten in het bloed en de lever, deze vetten verstoren de normale functie van de lever waardoor de kat zich misselijk gaat voelen. Doordat de kat zich misselijk voelt, gaat hij/zij nog minder eten en komen er nog meer vetten in het bloed terecht. Het is dus een neerwaartse spiraal. Als er niet tijdig wordt ingegrepen, kan je kat overlijden aan deze aandoening.
Wat zijn de verschijnselen bij leververvetting?
Iedere kat kan leververvetting krijgen. Poezen en te dikke katten hebben de aandoening wel iets vaker dan katers en dunne katten. Slechter eten is een van de meest voorkomende verschijnselen. Waarom je kat in eerste instantie slechter is gaan eten, is lastig te bepalen. Er kunnen vele verschillende oorzaken zijn zoals; niesziekte, ontstekingen, suikerziekte, wisseling van voer, hyperthyreoïdie, pancreatitis, stress en meer. In 50% van de gevallen is er geen oorzaak voor het slechter eten te vinden. Dit wordt idiopatische hepatolipidose genoemd (leververvetting waarvan we de oorzaak niet weten).
De verschijnselen van leververvetting zijn; slecht of niet eten, daardoor ook vermageren, sloomheid, geelzucht en katten kunnen gaan braken. Leververvetting treedt vaak op na 3 dagen ‘vasten’, maar kan al eerder ontstaan. De verschijnselen zie je vaak pas later (soms zelfs pas na 2 weken minder eten). In sommige gevallen kunnen er gedragsveranderingen opvallen. Als de ziekte in een vergevorderd stadium is kunnen er zelfs neurologische klachten optreden (bijvoorbeeld blindheid en epilepsie).
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Je dierenarts is in staat om een vergroting van de lever te voelen in de buik van je kat. Een vergroting van de lever betekent niet direct dat je kat leververvetting heeft. Ook kan je kat leververvetting hebben zonder dat de lever vergroot is. Vaak is het mogelijk om met een echo in de buik van je kat te kijken en de lever in beeld te brengen. In sommige gevallen zal je dierenarts misschien besluiten een dunne-naald biopt van de lever te nemen, hij/zij moet jou hierover altijd goed informeren.
Daarnaast is het ook heel belangrijk om achter de oorzaak te komen, waarom is je kat slechter gaan eten? Is er misschien iets met het gebit of is er een onderliggende oorzaak? Als dit niet wordt behandeld, zal de leververvetting niet kunnen genezen.
Wat is de behandeling bij leververvetting?
Het belangrijkste onderdeel van de behandeling is voeding. Soms moet je je kat dwangvoeren en soms zal de dierenarts je kat opnemen om een sonde te plaatsen. Dit is heel erg afhankelijk van de toestand van je kat. Heel belangrijk is dat je kat absoluut niet verder afvalt.
Soms is het voldoende om alleen de oorzaak van de slechte eetlust op te sporen en die te behandelen. In andere gevallen is het voldoende om van voer te wisselen en medicijnen te geven om de eetlust op te wekken. Dit alles is heel erg afhankelijk van de klinische toestand van je kat!
De eerste maanden na het herstel is het belangrijk om voedsel met een hoge voedingswaarde te blijven geven.
Kan ik leververvetting bij mijn kat voorkomen?
Een van de belangrijkste oorzaken van leververvetting bij de kat is een kat die te snel afvalt. Daarom is het extreem belangrijk om je kat alleen onder begeleiding van je dierenarts af te laten vallen. Je kat moet elke dag eten! Als je kat zijn/haar eten van die dag niet opeet, is het noodzakelijk om je kat goed in de gaten te houden. Als je kat meerdere dagen slechter eet, moet je met je kat langs de dierenarts om hem/haar na te laten kijken. Leververvetting is een ernstig probleem en dient snel behandeld te worden. Hoe eerder je het opmerkt, hoe beter je kat zal reageren op de behandeling.
Het is tevens belangrijk om te voorkomen dat je kat te dik wordt. Dikke katten hebben een groter risico op de ontwikkeling van leververvetting.