Wat zijn gebitsproblemen bij konijnen?
Konijnen hebben een elodont gebit. Dit betekent dat de tanden en kiezen van een konijn altijd groeien. De tanden en kiezen slijten doordat ze tijdens het eten over elkaar heen bewegen. Op internet zijn hier mooie filmpjes van te vinden. Konijn malen met hun kaken en maken een ronddraaiende beweging waarbij de bovenkaak linksom en de onderkaak rechtsom draait. Hierdoor slijten de kiezen. Een konijn heeft zes voortanden, 4 grote en twee kleintjes (zogenaamde “stifttanden”). De stifttanden bevinden zich in de bovenkaak achter de grote voortanden.
Als de tanden verkeerd op elkaar staan, slijten ze niet goed. De tanden of kiezen zullen dan in een bepaalde richting blijven groeien. Er kunnen dan akelige dingen ontstaan, zoals het ingroeien in de bovenkaak van de tanden uit de onderkaak. Of het prikken van de kiezen in de wang of tong, hierdoor ontstaan er wonden die zorgen voor pijn. Door deze pijn gaat je konijn nog minder eten en dan wordt het probleem alleen maar groter.
Hoe kan ik het herkennen?
Vaak duurt het lang voordat gebitsproblemen opvallen. Konijnen zijn van nature vluchtdieren en zullen dus niet zo snel pijn laten zien. Een dier wat in het wild pijn laat zien, is namelijk een gemakkelijke prooi.
Je konijn zal dus minder eten, of alleen met het eten spelen. Hierdoor lijkt het alsof je konijn eet, maar doet dit in wezen niet. Uiteindelijk, als je er niet op tijd bij bent, zal je konijn stoppen met eten. Het zou ook op kunnen vallen dat het konijn kwijlt of vieze voorpoten heeft, al hoeft dit niet altijd zo te zijn. Ook diarree kan een verschijnsel zijn.
Waardoor kunnen gebitsproblemen komen?
Een scheve stand van de kaken ten opzichte van elkaar, kan verschillende oorzaken hebben. Een hele enkele keer is dit aangeboren, maar meestal is het een gevolg van iets anders. Soms hebben de dieren ooit een keer de kaak gebroken of een abces gehad in de kaak. Ook een tekort aan calcium kan ervoor zorgen dat het kaakbot van je konijn zachter wordt. Maar let wel op; een te hoog calcium zorgt voor blaasstenen, geef dus nooit knaagstenen, hier zit te veel calcium in.
Wat kan ik aan gebitsproblemen bij mijn konijn doen?
Als je konijn te lange tanden heeft, zul je altijd langs een dierenarts moeten gaan. Deze kan de tanden dan slijpen of knippen. Ga nooit zelf aan de slag! Dit is heel stressvol voor het dier en bovendien kan het gemakkelijk misgaan. De dierenarts zal de tanden vijlen/knippen. Dit is een behandeling die je regelmatig (ongeveer maandelijks) moet herhalen, omdat de tanden blijven groeien. Een andere oplossing is het verwijderen van de doorgroeiende tanden/kiezen, al brengt dit natuurlijk wel weer risico’s met zich mee. Dit is afhankelijk van je konijn en de plaats van de kies. Bespreek de mogelijkheden met je dierenarts.
Kan ik het voorkomen?
Helaas is het veelal niet mogelijk om gebitsproblemen te voorkomen. Zoals gezegd is een scheve stand van de kaken meestal de oorzaak en die kan je helaas niet rechtzetten. Soms kun je nog wel iets doen om het proces van groei te vertragen. Hierbij is voeding erg belangrijk, zorg dus dat je konijn veel moet kauwen, die doe je weer door veel vezels (hooi) te geven. Ook wilgentakken vinden konijnen erg lekker en hier moeten ze veel op kauwen. Geef je konijn echter geen knaagsteen, hier zit te veel calcium in, wat een probleem kan vormen voor de blaas.