• July 25, 2023

Braken (Overgeven)

Bij braken worden voedsel of andere stoffen uit het lichaam verwijderd. Honden braken vaker dan mensen, dat komt meestal doordat ze iets verkeerds gegeten hebben. Vaak is na één of twee keer braken het dier al weer beter. Braken kan voorkomen met een nuchtere maag of na het eten. Wanneer braken voorkomt op een nuchtere maag, komt er vaak geel of wit slijm bij voor.

In de ochtend komt het regelmatig voor dat honden wat gal opbraken. Dit komt omdat gal bij de hond terugstroomt naar de maag wanneer er lange tijd niks gegeten wordt.

Wanneer de hond braakt, hoef je niet gelijk de dierenarts te bellen. Het is normaal dat honden af en toe een keer braken om de ongewenste stoffen uit het lichaam te verwijderen. Wanneer de hond echter meerdere malen per dag braakt, is het echter wel belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Als het braken niet afneemt of wanneer de hond de gehele dag niet wil eten en drinken of dit niet binnen kan houden, is het raadzaam om even langs de dierenarts te gaan.

Wat zijn de oorzaken van braken?
De oorzaak van braken is meestal te vinden in de maag en/of de darmen. Toch kan braken wel meerdere oorzaken hebben. Enkele oorzaken kunnen zijn:

  • Iets verkeerds gegeten; iets dat niet goed was of een intolerantie

  • Problemen met het maag-darmkanaal zoals een ontsteking

  • Nier problemen

  • Problemen aan de alvleesklier

  • Problemen aan de slokdarm

  • Wormbesmetting

  • Stress, autoreizen en spanningen

Wat zijn de symptomen?

  • Dier gaat overdreven veel slikken.

  • Dier gaat kwijlen en krijgt kwijlslierten langs zijn wangen.

  • Kokhalzen met of zonder resultaat: Braaksel of alleen wat geel slijm.

  • Dier voelt zich niet lekker en kan er erg ziek van zijn.

Wanneer moet ik er mee naar de dierenarts?
Zolang het dier blijft drinken en maar één of twee keer overgeeft is er geen probleem. Als het dier meerdere keren per week/per dag gaat braken en niet meer wil drinken moet je direct naar de dierenarts om uitdroging te voorkomen. Er is sprake van een spoedsituatie wanneer het dier heftig braakt, maar er helemaal niks uitkomt. Ook wanneer het dier zeer vaak achter elkaar en/of zelf ontlasting opbraakt is er sprake van een spoedgeval. In dit geval kan het voorkomen dat het dier een vreemd voorwerp heeft ingeslikt waardoor de darm wordt afgesloten.

Wanneer het dier iedere dag eens braakt kan hij op den duur een mindere energie krijgen omdat de voedingsstoffen niet goed in het bloed worden opgenomen.

Om een inschatting te maken, kan je de temperatuur van de hond meten aan de hand van een thermometer. Een normale temperatuur voor een hond ligt tussen de 38 en de 39 graden Celsius. Wanneer de temperatuur hoger wordt dan 39,2 graden Celsius is, moet je direct naar de dierenarts gaan.

Hoe verloopt de behandeling?
De oorzaak van het braken moet worden achterhaald. Afhankelijk van de symptomen en de oorzaak krijgt het dier krijgt een middel tegen de misselijkheid. Dit middel werkt enkele dagen. Meestal zijn hierna de symptomen verdwenen.

Drinken is erg belangrijk, om te zorgen dat de hond niet uitdroogt. Heeft vaak kleine beetjes water, waarbij het belangrijk is dat het water niet te koud is. Om drinken te stimuleren kan er ook voor gekozen worden om afgekoelde bouillon te geven. Bouillon is smakelijker waardoor de hond het waarschijnlijk makkelijker drinkt. Daarnaast bevat het zouten die aangevuld moeten worden omdat er onvoldoende ander voedsel opgenomen wordt. Bovendien zorgt het zout ervoor dat de hond meer dorst krijgt en dus automatisch meer drang heeft om te drinken.

Verder is het belangrijk de hond kleine beetjes eten te geven, bijvoorbeeld minimaal 4 keer per dag een kleine hoeveelheid. Het dier moet licht verteerbare voeding krijgen, dit kan zijn: gekookte kip, rijst, macaroni, wit brood of aardappelen. Ook kunnen de brokjes in warm water fijn gemaakt worden, waarbij bijvoorbeeld wat rijst wordt gegeven. De hoeveelheden voeder moeten langzaam opgebouwd worden. Wanneer je rijst hebt gekookt voor de hond, kan ook het water waarin de rijst gekookt is aan het dier geven.

Hoe is braken te voorkomen?
Als er sprake is van een virus of afwijkende functies in het lichaam is het niet altijd te voorkomen. Je kunt het dier weghouden van vreemde stoffen die hij eventueel kan eten.

Ook kan eens goed gekeken worden naar de voeding van de hond. Het is met name belangrijk dat je naar de eiwitten en de voedingsvezels kijkt. Het zou helemaal optimaal zijn wanneer er ook rijst in de voeding zit. Deze factoren dragen bij aan een optimale verteerbaarheid en goede darmflora.