Wat zijn baarmoedertumoren?
Uterusadenocarcinomen zijn de meest voorkomende tumoren bij het konijn. Onderzoekers stellen dat deze soort tumor door bijna ieder vrouwelijk intact konijn ontwikkeld wordt. De meeste dieren ontwikkelen deze vorm van kanker voor de leeftijd van 5 jaar en bijna ieder vrouwelijk intact konijn heeft deze tumor voordat ze 7 jaar oud is.
Hoe wordt dit veroorzaakt?
De tumoren zijn hormonaal geïnduceerd, wat betekend dat ze ontstaan door de invloed van hormonen. Het slijmvlies in de baarmoeder bij konijnen is erg actief en verandert met de leeftijd. Deze veranderingen leiden tot het ontstaan van de tumoren. Ook meerdere eisprongen zonder dat het konijn drachtig wordt, kan leiden tot baarmoederkanker. Deze eisprongen kunnen komen doordat het konijn veelvuldig besprongen wordt door een ander (vrouwelijk of mannelijk) konijn of door de aanwezigheid van de geur van een mannelijk konijn.
Wat zijn de symptomen van baarmoedertumoren bij konijnen?
Als het gezwel nog klein is, zal je niet zoveel merken aan je konijn. Pas zodra de tumor groter wordt kunnen er verschillende symptomen optreden;
-
Bloed bij de urine
-
Bloederige uitvloeiing uit de vagina van het konijn
-
Sloomheid
-
Minder willen eten (en dus vermageren)
-
Tandenknarsen, wat meestal een uiting is van pijn
-
Benauwdheid of kortademigheid.
Het laatste zie je, in dit geval, alleen bij uitzaaiingen naar de longen. Ga met een benauwd of kortademig konijn altijd naar de dierenarts!
Hoe stelt de dierenarts de diagnose?
Dit kan door in de buik te voelen, maar veel beter is om door middel van echografie in de buik te kijken. Soms is het ook noodzakelijk om een röntgenfoto van de longen te maken om te kijken of er uitzaaiingen zijn.
Wat kan ik eraan doen?
Tumoren van de baarmoeder zaaien bij konijnen vrij snel uit en dus is het van belang om snel in te grijpen, of beter nog om te voorkomen. Het castreren van konijnen op jonge leeftijd voorkomt dat ze op latere leeftijd baarmoederkanker krijgen. Bij voorkeur wordt het konijn gecastreerd op de leeftijd van 4-6 maanden. Het castreren kan tot de leeftijd van 2 jaar, want konijnen ontwikkelen nooit baarmoedertumoren voor die leeftijd. Het motto hierin is; hoe eerder, hoe beter.
Als je konijn al baarmoedertumoren heeft, dan kan in sommige gevallen een operatie helpen. Er mogen dan geen uitzaaiingen aanwezig zijn. Op dat moment kan een operatie niet meer helpen en bestaat de behandeling uit ondersteunen van je konijn. In sommige gevallen kan het beter zijn om te kiezen voor euthanasie.