Anaalklieren zijn klieren waarin een vloeistof met bepaalde geur is opgeslagen. Met deze vloeistof kan de hond of kat zijn territorium afbakenen en communiceren met andere dieren. De anaalklieren bevinden zich links en rechts net iets onder de anus. Via een kleine verbinding met de anus kunnen de anaalklieren geleegd worden. Dit gebeurt normaal gesproken samen met de ontlasting, maar het kan soms voorkomen dat deze niet leeggemaakt worden.
Wat zijn de oorzaken van anaalklier problemen bij honden?
Problemen met de anaalklieren kunnen verschillende oorzaken hebben, denk hierbij aan:
-
Voedingsverandering: Het voer van tegenwoordig bestaat uit bestanddelen waarbij de hardheid van de ontlasting te klein is. Hierdoor lopen de anaalklieren niet leeg bij het ontlasten. De Anaalklieren raken overvol en kunnen ontstoken raken omdat de druk er niet af kan.
-
Chronische darmproblemen.
-
Wormbesmetting.
Wat zijn de symptomen van anaalklier-problemen?
Wanneer de anaalklieren overvuld zijn veroorzaakt dit jeuk bij de hond. Het kan dan voorkomen dat de hond over de grond gaat schuren met het achterwerk, dit wordt ook wel sleetje rijden genoemd. Ook kan het voorkomen dat de honden gaan bijten en likken rondom de staart en anus.
Daarnaast is het gebied rondom de anus pijnlijk en gevoelig voor de hond. Bij een doorgebroken anaalklierontsteking ontstaat er een open wondje onder de anus.
Wanneer moet ik naar de dierenarts?
Wanneer een hond last heeft van zijn/haar anaalklieren kan het zo zijn dat deze uiteindelijk toch leeg gemaakt worden met de ontlasting. Vaak verdwijnen de symptomen dan ook. Als de symptomen een aantal dagen aanhouden is het verstandig naar de dierenarts te gaan. Ook als de de problemen vaker voorkomen kun je een afspraak maken bij de dierenarts op de klieren te laten spoelen.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Aan de hand van de een vraaggesprek tussen de dierenarts en de eigenaar wordt een diagnose gesteld. Normaal is een anaalklier zo groot als een doperwt en lastig te voelen. Een overvulde anaalklier is echter goed te voelen onder de huid.
Meestal worden de anaalklieren leeggedrukt en heeft het dier er de komende tijd geen last meer van. De dierenarts kan de eigenaar uitleggen hoe hij het zelf kan doen.
Hoe verloopt de behandeling?
Bij een chronische overvolle anaalklier wordt de anaalklier leeggedrukt en gespoeld met een hibiscrub oplossing. Als dit niet werkt wordt lokaal zalf met antibiotica toegediend. In de ergste gevallen worden de anaalklieren operatief verwijderd om het probleem weg te nemen. Aan deze operatie zitten echter wel enkele risico´s aan vast. Wanneer de sluitspier wordt beschadigd tijdens de operatie, kan dit ervoor zorgen dat de hond de ontlasting niet meer kan ophouden.
Naast het behandelen is het belangrijk dat men de oorzaak van de overvulling opspoort om dit probleem de volgende keer te voorkomen.
Hoe zijn anaalklier problemen bij honden te voorkomen?
De ene hond heeft er meer aanleg voor dan de ander, dus het is lastig om dit probleem te voorkomen. Door de voerverandering is dit in de loop der jaren steeds een groter probleem geworden. Het is namelijk belangrijk dat de hond vezelrijke voeding krijgt. Door de vezels in de voeding wordt de ontlasting harder en wordt bij het ontlasten gemakkelijker vloeistof meegenomen.
Het is niet aan te raden om zelf de anaalzakken preventief leeg te knijpen. Door het leegknijpen kan de productie van het anaalklier-secretum gestimuleerd worden, waardoor de anaalzak geïrriteerd en ontstoken kan raken.