• Veiligheid

  • August 2, 2023

Veilig met je paard het verkeer in!

Veilig met je paard het verkeer in!

Het buitenrijseizoen is inmiddels volop in gang. Mooie ritten, tijdens zonsondergang, in het bos of op het strand. Dat willen we natuurlijk allemaal! Maar we willen ook dat dit veilig verloopt. Je bent zowel binnen- als buiten de bebouwde kom een deelnemer in het verkeer. Ben je benieuwd naar hoe jij en je paard veilig op buitenrit kunnen gaan? Lees dan verder!

Paard vaak onbegrepen in het verkeer
Helaas lezen we nog steeds berichten van op hol geslagen paarden door manoeuvres van andere weggebruikers. De KNHS is enkele jaren geleden de campagne gestart ‘Weet wat je doet als je een paard ontmoet’. Dat is nodig, want veel automobilisten weten niet dat een paard, ook al is het nog zo goed getraind, kan schrikken en vluchten. Ze realiseren zich niet dat waarschuwend claxonneren of even gas geven om snel te passeren bij paarden een oeroude vluchtreactie kan oproepen. Ze springen opzij, steigeren of gaan blindelings rennen.

Blijf alert
Aanhangers met klapperende zeiltjes, een vrachtauto die de remmen ontlucht (tsssss…..) of een trekker met een schudder. Allemaal zaken die je tijdens een buitenrit kunt tegenkomen en die jouw paard aardig van streek kunnen maken. Besef dat je op een levend dier rijdt. Sukkel niet in slaap, houdt je voeten in de beugels en de teugels in je handen. En vooral…blijf rustig. Van een gillende ruiter op zijn rug is nog nooit een paard kalm geworden. Schat je een situatie in als eng of gevaarlijk, rijd een oprit in, stop even en laat het verkeer voorbijgaan. Bij een groepsrit rijdt een ervaren ruiter voorop, deze bepaalt de route en het tempo. Ook achteraan rijdt een ervaren ruiter die overzicht houdt op wat er in de groep gebeurt. In de rij houd je één paardlengte afstand. Vergeet niet dat ruiters op de openbare weg niet naast elkaar mogen rijden.

Verkeersregels
Zit je op je paard of loop je zelfs naast je paard? Volgens de wet ben jij dan een bestuurder. En het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Als er een ruiterpad is, dan moet je dit pad gebruiken. Wanneer er geen ruiterpad is, houd je zoveel mogelijk rechts aan op de rijbaan en als het kan rijd je in de berm. Op fietspaden, fietsstroken, voetpaden en stoepen mag je niet rijden. Ook niet als je naast je paard loopt.

Voorrang
Als ruiter of menner ben je in het verkeer een bestuurder, wat betekent dat voor jou dezelfde voorrangsregels gelden als die voor fietsers, bromfietsers en autobestuurders. Hierbij heeft rechts dus altijd voorrang, tenzij anders is aangegeven.

Tips

  • Kijk altijd goed en op tijd over je schouder of er verkeer achter je of naast je rijdt;
  • Geef richting aan met je arm, zodat andere bestuurders weten wat je gaat doen;
  • Sorteer voor waar mogelijk;
  • Rijd je in een groep? Probeer dan om eerst naast elkaar op te stellen en steek tegelijk over.

Klaar voor vertrek?
Controleer het paard altijd heel secuur voordat je opstijgt. Het harnachement moet in orde zijn en passend en correct worden vastgemaakt. Ook eventuele been- of hoefbescherming zit vast.

  1. Stap een paar rondjes met je paard aan de hand voordat je opstapt, om het paard de gelegenheid te zijn, zijn rugspieren op te warmen. Het paard moet aan gesingeld zijn voordat je vertrekt.
  2. Indien je een lange rit (>3 uur) gaat maken kan je een zadeltas met reservespullen meenemen (bekijk alle zadeltassen op Agradi) of die spullen aan je paard bevestigen (extra beugelriem om de hals, extra teugel aan het bit bijvoorbeeld).
  3. Heeft het paard hoefijzers, controleer dan tijdens het uitkrabben van de hoeven of deze nog goed vastzitten.
  4. In de vliegen- en dazentijd, is het verstandig het paard met een geurspray in te spuiten. Bekijk alle geursprays op Agradi.
  5. Het is belangrijk dat de ruiter de juiste kleding draagt. De kleding moet passend bij de weersomstandigheden. Geen wapperende sjaals, grote en loshangende sieraden en jassen die open staan.
  6. Neem altijd een mobiele telefoon mee. Bescherm deze door middel van een waterdichte hoes. Draag de telefoon op je lichaam en niet in een zadeltas.
  7. Zien en gezien worden. Hoewel het niet verplicht is, is het wel veilig om bij slecht zicht, slecht weer of schemer het paard, jezelf (en evt. de menwagen) van extra reflectoren te voorzien, zoals beenreflectoren en gele hesjes. Er zijn vele mogelijkheden om jezelf goed zichtbaar te maken. Maak er een gewoonte van om altijd met een reflectiehesje te rijden. Bekijk alle reflectie artikelen op Agradi.

Wil je meer weten over veilig en vaardig buitenrijden? Ga dan naar buitenrijden.nl en lees hier hoe je goed voorbereid kunt deelnemen aan het verkeer. Daarnaast vind je hier prachtige routes en tips voor onderweg. Buitenrijden.nl is een initiatief van de KNHS.