• Verzorging

  • August 1, 2023

Sectolin: Overig, een antwoord op al jouw vragen!

Sectolin: Overig, een antwoord op al jouw vragen!

Sectolin heeft veel supplementen en kruiden in het assortiment. Nu heb je daar vast een hoop vragen over. Lees dan deze blog want in deze blog vind je een antwoord op al jouw vragen! In deze blog vind je alles over het gebruik van supplementen en kruiden die niet onder een bepaald thema vallen.

Voor alle vragen en problemen geldt dat supplementen nooit een goed basisrantsoen en goed management van je paard kunnen vervangen. Supplementen zijn ook geen vervanging voor medicijnen. Neem bij twijfel of ernstige klachten altijd contact op met je behandelend dierenarts. Je dierenarts kent je paard en de omstandigheden het best en kan je daarbij het best adviseren

 Daarnaast zijn vitamines ook erg belangrijk voor een gezond paard. De meeste voedingsstoffen krijgt het paard binnen via kwalitatief goed ruwvoer, eventueel aangevuld met wat krachtvoer of een mineralen supplement.

Voorkomen van zandkoliek
Zijn er supplementen, naast zandweg, die ik aan mijn paard kan geven om zandkoliek te voorkomen?

Wanneer een paard te veel zand binnen krijgt, zal dit zakken in de darmen waardoor het moeilijk afgevoerd kan worden en problemen kan veroorzaken. Zand kan erg nadelig werken in de darmen, zo kan het voor verstoppingen of diarree zorgen of zelfs zandkoliek veroorzaken. Om ervoor te zorgen dat zand afgevoerd wordt uit de darmen is het raadzaam om periodiek een psyllium kuur te geven. Als je paard teveel zand heeft binnengekregen dan kun je een kuur van Sand Relief Psyllium gebruiken om de darmen van je paard te ontdoen van zand. Sand Relief Psyllium is rijk aan vezels en bevat 100% psyllium husk. Psyllium husk is het buitenste zaadvliesje van psylliumzaad (ook wel vlozaad genoemd) en bestaat volledig uit oplosbare vezels. Psyllium husk ondersteunt op een natuurlijke wijze de afvoer van zand uit het maagdarmkanaal. Deze natuurlijke psyllium vliesjes nemen veel water op en veranderen in een gelei-achtige brei, met een plakkerige eigenschap die zand aan zich bindt. Deze brei zorgt dat de ontlasting beter de darmen passeert en het eventuele zand meeneemt.

Een paard kan zand binnen krijgen wanneer het gras in de weide erg kort is of kale plekken bevat. Ook wanneer je paard in de paddock staat en voer van de grond eet kan er extra zand opgegeten worden. Paarden die heel gretig eten, lopen ook meer kans op het binnenkrijgen van zand doordat ze niet opletten wat ze eten. Wanneer jouw paard bewust zand eet, kan dit wijzen op verveling of een mineralen tekort. Bekijk goed of dit voor jouw paard ook het geval is.

Ondersteuning bij mok
Hoe kan ik mijn paard ondersteunen bij mok?

Mok kan verschillende oorzaken hebben, maar gaat altijd gepaard met een infectie door een bacterie. De bacterie is altijd aanwezig in de omgeving van het paard, maar kan op een gezonde en intacte huid weinig schade aanrichten. Wanneer de huid verzwakt raakt, bijvoorbeeld door teveel vocht en vuil of een beschadiging aan de huid, kan de bacterie zijn slag slaan. De huid van de kootholte en het onderbeen raken geïrriteerd en je ziet korstjes en schilfers ontstaan. De wondjes kunnen pijnlijk zijn, zwelling veroorzaken en het been kan warm worden. Een paard kan er ook kreupel door gaan lopen.

Het ene paard is gevoeliger voor het krijgen van mok dan het andere paard. Mok voorkomen is beter dan genezen. Houdt de benen van je paard droog en schoon. Zorg voor een schone en droge stal want vocht, mest en ammoniak kunnen de kans op mok vergroten. Als je paard veel buiten staat, creëer dan buiten een stuk met verharde ondergrond zodat je paard niet steeds in de modder loopt bij nat weer. Beschadigingen aan de huid kunnen ook de kans op mok vergroten. Zorg voor schone beenbeschermers, pas ook op dat de dunne huid van de kootholte in de zomer niet verbrand. Ook een verminderde weerstand kan er voor zorgen dat het paard gevoeliger is voor mok.

Mocht je paard toch mok krijgen, houdt het been dan droog en schoon en behandel deze met de speciaal daarvoor ontwikkelde producten, zoals bijvoorbeeld Moccare.

Weerstand
Ik wil mijn paard graag ondersteunen in haar weerstand. Wat kan ik haar het beste geven?

Een goede weerstand zorgt er voor dat ziekmakers zoals virussen en bacteriën minder kans maken om het lichaam binnen te dringen en daar schade aan te richten.

Voor een goede weerstand is het belangrijk dat het paard voldoende voedingsstoffen binnen krijgt met een juiste balans in de mineralen en sporenelementen. Zink is bijvoorbeeld belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem. Daarnaast zijn vitamines ook erg belangrijk voor een gezond paard. De meeste voedingsstoffen krijgt het paard binnen via kwalitatief goed ruwvoer, eventueel aangevuld met wat krachtvoer of een mineralen supplement. De meeste paardenbrokken zijn zo samengesteld dat ze in combinatie met goed ruwvoer het paard voorzien van alle benodigde vitaminen, mineralen en sporenelementen. In de winter, wanneer er minder vers gras beschikbaar is, kunnen paarden behoefte hebben aan extra vitamine E. Het vitamine E gehalte in hooi en kuil is namelijk een stuk lager dan in vers gras. Paarden die intensief gebruikt worden in de sport kunnen ook baat hebben bij Vitamine E + Selenium. Deze stoffen hebben een rol als antioxidant en hebben ook een functie in de werking van het immuunsysteem.

Wanneer paarden zwaarder in training staan, het rantsoen niet toereikend is, of wanneer de weerstand van het paard net wat minder is, kan je paard baat hebben bij een dosis extra vitamines om eventuele tekorten snel weer aan te vullen. Equivital Pasta is de ideale vitaminestoot in pastavorm om je paard een extra ‘boost’ te geven. Hiermee worden eventuele tekorten qua vitaminen direct aangevuld. Daarnaast is deze pasta ideaal om na een behandeling van antibiotica of ontwormingskuur aan je paard te geven. Equivital Pasta bevat vitamine A, D, E, C en zeven verschillende B-vitamines.

Naast een goede voeding is ook de huisvesting, genoeg rust (geen stress) en beweging belangrijk voor een goede weerstand.

Gewicht
Ik krijg mijn paard niet goed op gewicht, ze is begin van het jaar veel gewicht verloren en ik krijg haar niet goed terug op gewicht. Hebben jullie advies?

Om te beginnen is het van belang om de oorzaak van het gewichtsverlies en niet willen aankomen te achterhalen, zodat dit opgelost kan worden. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom een paard niet op gewicht wil komen of blijven.

Als eerste moet worden uitgesloten dat een paard last heeft van een wormbesmetting. Dit kun je doen door een mestonderzoek uit te laten voeren of door een bloedonderzoek. Niet alle wormen zijn namelijk altijd te vinden bij een mestonderzoek. Als je paard een worminfectie heeft is het belangrijk om deze te behandelen met de juiste middelen en dosering. De dierenarts kan je hierbij van advies voorzien. Goed weidemanagement is belangrijk om worminfecties te voorkomen.

Bij een paard wat dun blijft is het ook goed om te controleren of je paard geen problemen heeft met de maag of de darmen. Deze spelen een belangrijke rol in de vertering en opname van voedingsstoffen, maar problemen in de spijsvertering, denk bijvoorbeeld aan maagzweren, kunnen ook veel stress geven voor het lichaam. Stress kost energie en deze energie kan dan niet meer gebruikt worden voor de groei en ontwikkeling. Niet alleen stress in het lichaam, maar ook geestelijke stress kan ervoor zorgen dat een paard veel energie verliest en af valt. Belangrijk is om te proberen om eventuele stress weg te nemen. Je kunt je paard eventueel helpen ondersteunen met behulp van Nervo of Magnesium Citraat.

Als je al deze zaken hebt uitgesloten, maar een paard wil nog steeds niet aankomen, dan is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts om samen verder te gaan zoeken naar mogelijke andere oorzaken en oplossingen.

Wil je meer weten over de producten van Sectolin? Bekijk dan de producten in onze webshop en de andere blogs van Sectolin!