Sectolin heeft veel supplementen en kruiden in het assortiment. Nu heb je daar vast een hoop vragen over. Lees dan deze blog want in deze blog vind je een antwoord op al jouw vragen! In deze blog vind je alles over het gebruik van kruiden.
Voor alle vragen en problemen geldt dat supplementen nooit een goed basisrantsoen en goed management van je paard kunnen vervangen. Supplementen zijn ook geen vervanging voor medicijnen. Neem bij twijfel of ernstige klachten altijd contact op met je behandelend dierenarts. Je dierenarts kent je paard en de omstandigheden het best en kan je daarbij het best adviseren.
Fenegriek werkt het meest effectief wanneer deze gericht ingezet wordt, dus wanneer je paard deze nodig heeft.
Welke kruiden kun je je paard wel of niet voeren?
Als je het hebt over kruiden en gerelateerde producten, dan zijn er talloze soorten te noemen. Geef niet zomaar allerlei kruiden aan je paard, zorg wel dat je vooraf hier goed over geïnformeerd bent. Sommige kruiden zijn namelijk giftig en sommige kruiden zijn bijvoorbeeld niet geschikt om aan dragende merries te geven. Het gebruik van kruiden in of als voedingssupplementen vallen in een grijs gebied voor wat betreft (doping)wetgeving. Sommige kruiden staan expliciet op een dopinglijst, maar andere kruiden kunnen ook inhoudsstoffen bevatten die wellicht positief testen op een medicijntest. Bij het gebruik van aanvullende diervoeders met kruiden erin adviseren wij daarom een wachttijd aan te houden van minimaal 48 uur als je deelneemt aan wedstrijden.
Kruiden of natuurproducten die geschikt zijn om te geven aan paarden zijn onder andere brandnetel, goudsbloem, kamille, kleefkruid, monnikspeper, rozenbottel, knoflook, fenegriek, anijs en tijm. De lijst is nog veel langer, te lang om alles langs te lopen. De kruiden die specifiek worden verkocht als aanvullend diervoeder voor paarden in de winkels die moeten allemaal veilig zijn om aan paarden te geven. Lees wel altijd goed de aanwijzingen op de verpakking en houd je aan de aanbevolen dosering.
Er zijn ook zeker giftige planten voor paarden die je niet moet voeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jacobskruiskruid, klaproos, planten uit de kruisbloemenfamilie, nachtschade, taxus, varens, vingerhoedskruid en de zaden van de gewone esdoorn.
Neem bij twijfel over het gebruik van kruiden contact op met je dierenarts, deze kan je hierin het best adviseren.
Sectolin Fenegriek
Een vraag die veel gesteld wordt over de Sectolin Fenegriek is: Mag je de Sectolin Fenegriek het hele jaar door geven of is het beter om af en toe een periode te stoppen?
Fenegriek werkt het meest effectief wanneer deze gericht ingezet wordt, dus wanneer je paard deze nodig heeft. Bij langdurig gebruik zal het effect verdwijnen. Wanneer je fenegriek inzet ter ondersteuning van de weerstand van je paard of om de luchtwegen te ondersteunen, dan zal je paard hier met name in de wintermaanden waarschijnlijk het meeste baat bij hebben, aangezien in die periode de weerstand en luchtwegen soms wel extra ondersteuning kunnen gebruiken.
Wil je meer weten over de producten van Sectolin? Bekijk dan de producten in onze webshop en de andere blogs van Sectolin!