• KWPN

  • August 1, 2023

KWPN: Het exterieur van jouw paard

KWPN: Het exterieur van jouw paard

Een functioneel, goed gebouwd paard heeft een streepje voor op het gebied van gezondheid, duurzaamheid én plezier in het rijden. Want hoe beter het paardenlichaam is afgestemd op dat wat ervan wordt gevraagd, des te makkelijker het paard het gevraagde kan uitvoeren. De stamboekkeuring van het KWPN is dé gelegenheid om alles te weten te komen over het exterieur van jouw paard.

Ook kan het zijn dat jij een merrie op stal hebt staan waar je op een later moment graag een veulen bij zou willen fokken. Dan is het goed om te weten wat haar sterke en zwakke punten qua exterieur zijn. Op deze manier kun je je goed voorbereiden op de hengstenkeuze die je gaat maken. Een paard kan worden aangeboden voor de stamboekkeuring vanaf het jaar dat hij of zij drie wordt.

Het is daarom ook erg nuttig om een soort ‘blauwdruk’ te hebben van jouw paard, zodat je meer te weten komt over het exterieur. Op de stamboekkeuring van het KWPN maakt de jury, bestaande uit KWPN-inspecteurs, een eerste inschatting van de kwaliteiten van de paard via het zogenaamde ‘lineair scoreformulier’. Dit formulier bestaat uit twee delen, in de praktijk ook wel aangeduid als de ‘onderbalk’ en de ‘bovenbalk’. De onderbalk omvat een groot aantal exterieur-, bewegings- en indien van toepassing ook springkenmerken, waarmee een gedetailleerde beschrijving van het paard kan worden weergegeven. Pas nadat ieder afzonderlijk kenmerk is geobserveerd en beschreven in de onderbalk, volgt de waardering van het paard als totaal. Deze komt tot uitdrukking in de bovenbalk, waar punten voor het totale exterieur en de verschillende bewegingen worden gegeven. Hierdoor weet je precies waar de sterke en minder sterke punten van jouw paard liggen.

Op een stamboekkeuring zijn daarnaast ook predicaten te verdienen. Om aan een keuring deel te mogen nemen en om daar vervolgens ook eventueel in aanmerking te komen voor predicaten zijn er verschillende criteria waaraan jouw paard moet voldoen. Deze zijn in onderstaande afbeeldingen eenvoudig in beeld gebracht. Het KWPN kent vier fokrichtingen: Springen, dressuur, Gelderse en Tuigpaarden. Per fokrichting zijn de criteria iets anders, vandaar dat je vier afbeeldingen ziet.