Je hebt een merrie op stal staan waar je misschien dit jaar, of op een later moment, graag een veulen bij zou willen fokken. Als fokker wil je graag zoveel mogelijk informatie verzamelen. Want hoe meer informatie, hoe beter een eventuele hengstenkeuze gemaakt kan worden. Eén van de informatiebronnen vormt de stamboekkeuring van het KWPN, waarop de jury een eerste inschatting maakt van de kwaliteiten van jouw merrie.
Een functioneel, goed gebouwd paard heeft een streepje voor op het gebied van gezondheid, duurzaamheid én plezier in de sport. Want hoe beter het paardenlichaam is afgestemd op dat wat ervan wordt gevraagd, des te makkelijker het paard het gevraagde kan uitvoeren. Daarnaast is het voor jou ook nuttig om een soort ‘rapportje’ te hebben van jouw paard. Je krijgt niet alleen een oordeel over het paard in zijn totaliteit, maar ook per onderdeel. Hierdoor weet je precies waar de sterke en minder sterke punten van jouw paard liggen.
Soorten keuringen
De keuring geeft jou als fokker veel inzicht in de kwaliteiten en eventuele verbeterpunten van je merrie. Via, onder andere, de keuringen kan jouw merrie in het bezit komen van de verschillende predicaten die het KWPN kent. Door te voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van exterieur of prestatie kan een merrie een predicaat toegekend krijgen. Predicaten zijn voor een fokker belangrijke graadmeters voor de kwaliteit van hun merrie. De verschillende KWPN-keuringen zijn:
Predicaatstelsel
Het predicaatstelsel van het KWPN is uniek in de wereld: er is geen stamboek dat op deze manier onderscheid maakt tussen de kwaliteiten van haar merries. Elk predicaat heeft een andere betekenis en kent andere eisen om het predicaat daadwerkelijk te krijgen. Dit geeft veel informatie aan fokkers en eigenaren.
Om aan een keuring deel te mogen nemen en om daar vervolgens ook eventueel in aanmerking te komen voor predicaten zijn er verschillende criteria waaraan het paard moet voldoen. De verschillende criteria zijn afhankelijk of het paard als veulen is geregistreerd als veulenboek, register A of register B. Maar ook als je een niet-KWPN-merrie hebt kan je merrie deelnemen aan de keuring en in het bezit komen van predicaten.
Onderstaand hebben we de criteria voor de predicaten van een dressuurpaard in beeld gebracht. Klik hier voor de criteria van een springpaard, tuigpaard of Gelders paard.
Boek: Het KWPN-Paard, selecteren om te presteren
Wil je meer weten over onder andere het hedendaagse fokdoel van het KWPN, het belang van een uniforme keuringsstandaard, het verschil tussen constateren en waarderen en het nut en de noodzaak van het zogeheten ‘lineair scoreformulier’?
In dit boek lees je meer over het functionele exterieur en de bewegingskwaliteiten. Deze informatie kun je toepassen op jouw eigen paard en/of fokkerij en er je voordeel mee doen.
Aanmelden en data KWPN-keuringen
De verschillende KWPN-regio’s organiseren stamboekkeuringen, thuiskeuringen en Centrale Keuringen. Als KWPN-lid kun je jouw merrie hiervoor aanmelden via Mijn KWPN. Inde agenda vind je alle keuringen. Je bent niet gebonden aan de keuringen in de regio. Maar indien jouw merrie vervolgens wordt uitgenodigd voor de Centrale Keuring en je neemt deel aan deze keuring in een andere dan je eigen regio, dan kan je merrie niet deelnemen aan de kampioenskeuring op de Centrale Keuring. Wel kan de merrie nog steeds een ticket voor de Nationale Merriekeuring ontvangen.