Een paard dat ontzettend aan het kuchen is, nogal snotterig is en een jeuk heeft aan zijn neus is vervelend om te zien. Er is een kans dat je paard last heeft van pollen. Hoe ontstaat zoiets? En nog een betere vraag: hoe verlicht je deze allergie voor je paard?
Wil je weten of jouw paard hier misschien last van heeft? Lees dan snel verder!
Net als mensen, kunnen ook paarden last hebben van pollen. Paarden met pollenallergie zijn gevoelig voor het stuifmeel van allerlei soorten bloeiende planten. Door dit stuifmeel reageert het lichaam overgevoelig waardoor hoofdschudden, een jeukende neus, loopneus, kortademigheid of kuchen het gevolg kunnen zijn. Deze pollenallergie is erg vervelend voor je paard. Het pollenseizoen loopt ongeveer van maart tot en met september. Pollen kunnen zich bij droog en rustig weer het beste verplaatsen door de lucht.
De oorzaak van een pollenallergie kun je niet weghalen, maar je kunt je paard wel ondersteunen.
Hoe ontstaat pollen allergie?
In het pollenseizoen zweven de pollen door de lucht en komen ze in contact met het lichaam van je paard via de slijmvliezen van de ogen en neus. Het lichaam ziet pollen als een gevaarlijke stof en het immuunsysteem gaat afweerstoffen aanmaken. Hierbij komt de stof histamine vrij. Dit veroorzaakt de symptomen die herkenbaar zijn bij een pollenallergie.
Hoe herken je het?
- Hoofdschudden (onder het rijden of in vrije beweging)
- Loopneus met doorzichtige neusuitvloeiing
- Jeukende neus (maar ook kunnen de mondhoeken kriebelen)
- Dikkere ogen (de ogen gaan tranen en wat meer dicht zitten)
- Kuchen (dit is een droog kuchje)
- Kortademig (de paarden kunnen er wat benauwd van worden)
Herken jij meerdere van deze klachten bij jouw paard? Lees dan hieronder wat je eraan kan doen!
Hoe kan je een paard ondersteunen bij deze allergie?
Om uit te zoeken of je paard gevoelig is voor pollen, kun je dit laten testen via een bloedonderzoek bij de dierenarts. De oorzaak van een pollenallergie kun je niet weghalen, maar je kunt je paard wel ondersteunen. Hieronder een aantal opsommingen waarmee je je paard kunt ondersteunen.
- Een vliegenmasker en/of neusnetje. Dit kun je zowel in de wei, bij het rijden in de bak of bij een bosrit gebruiken. Fijn voor je paard en ideaal voor paarden die hoofdschudden. Een neusnetje mag ook gebruikt worden tijdens wedstrijden.
- Een supplement dat de pollenallergie kan verlichten.
- Gebruik een detox kuur om de allergie te kunnen verlichten.
- Laat je paard zo min mogelijk in aanraking komen met pollen. Doe je paard bijvoorbeeld ’s avonds of ‘s nachts naar buiten als er geen pollen zijn. Dit geeft de pollenallergie minder kans.
- Ga rijden op momenten waarbij er zo min mogelijk pollen zijn, ’s ochtends vroeg of na een verfrissende regenbui.