Toen Lena Öhlin na de klap voorzichtig opstond, had ze geen idee hoe ernstig haar verwondingen waren. Het enige wat ze voelde was pijn, kou en een tintelend gevoel over haar hele lichaam. Ze was midden in het bos, op 2 april 2022 - en ze was net van haar paard gegooid. Gelukkig had ze haar mobiele telefoon bij zich en kon ze bellen voor hulp.
Pas in het ziekenhuis ontdekten doktoren negen gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken schouderblad. Ze was ook zwaar gekneusd, van top tot teen. Toch was iedereen het erover eens dat ze er lichtjes vanaf was gekomen: haar hoofd was intact - en haar hersenen waren ongedeerd.
Lena is ervan overtuigd dat de helm daarin van groot belang is geweest, het verschil tussen leven en dood. Of het verschil tussen een (weliswaar pijnlijke) periode van herstel en een leven dat voor altijd veranderd is.
Lena Öhlin is stalmanager, rij-instructeur en fokker. Ze leeft haar leven omringd door paarden, heeft een grondige kennis van hen en veel ervaring. Maar iedereen kan op elk moment van het paard vallen. En dan hangt ineens alles af van de beschermende uitrusting.
Twee weken na het ongeval heeft Lena nog steeds veel pijn en haar dagen zijn gevuld met medische vervolgafspraken, verdere röntgenfoto's en fysiotherapie. Ze heeft een lange periode van rust en herstel voor zich. Maar, zoals eerder vermeld; het kon erger zijn. Toen duidelijk werd hoeveel de helm had betekend voor de afloop van het ongeval, besefte Lena dat ze haar nieuwe, pijnlijk opgedane kennis wilde delen en hopelijk een verschil kan maken in het leven van andere mensen. Haar vreugdevolle enthousiasme schijnt door het verhaal van haar verwondingen.
Lena herinnert zich de klap op haar hoofd nog zeer goed. De cap - een Lynx model - weerstond de impact en bleef goed op zijn plaats totdat de doktoren de cap verwijderden. Alles brak of werd opengesneden door medisch personeel. Nu vertelt ze graag aan iedereen om haar heen hoe belangrijk het is om veiligheid voorop te stellen, een echt betrouwbare cap en hoogwaardige uitrusting te dragen.“Iedereen moet een cap kopen zoals deze!”, zegt ze overtuigend. “De cap zat op mijn hoofd tijdens de val en hij bleef goed zitten. Hij bewoog niet eens! Ik wil dat mensen dit weten.”
Beste in de test - met goede beveiliging van Mips
Ik koos de cap omdat Folksam (een Zweeds verzekeringsbedrijf) de cap aanbevolen heeft. '' ze zei. ''Het is de beste uit de test''
Lena wist toen echter niet dat ze ook voor een cap met geïntegreerd Mips-systeem had gekozen. Mips (Multi Directional Impact System) is een Zweedse uitvinding, ontworpen om de veiligheid verder te vergroten door een deel van de rotatiekrachten op te vangen waaraan het hoofd wordt blootgesteld na een diagonale impact. Het systeem zit in de helm gemonteerd en bestaat uit twee lagen die onafhankelijk van elkaar licht kunnen bewegen. Het effect is dat het risico dat de kinetische energie die wordt gegenereerd door een harde, schuine slag, scheuren in de geleiachtige substantie van de hersenen veroorzaakt te verminderen. Als het om de hersenen gaat, kunnen hele kleine verschillen grote, significante gevolgen hebben.
De cap is nu weggegooid - Het is altijd belangrijk om de cap die aan impact is blootgesteld te vervangen en terug te sturen naar Back on Track, zodat er gekeken kan worden hoe de cap eruit ziet als hij zijn werk gedaan heeft.